Imate več kot 50 zaposlenih? To so vaše obveznosti po zakonu o zaščiti prijaviteljev

Izbrani nasveti

20. April 2023

Imate več kot 50 zaposlenih? To so vaše obveznosti po zakonu o zaščiti prijaviteljev

Zakon o zaščiti prijaviteljev je v veljavi dva meseca. Podjetjem prinaša obveznosti, ki zadevajo zaščito prijaviteljev kršitev v delovnem okolju. Podjetja morajo po zakonu vzpostaviti tako imenovane prijavne poti: zavezanci v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi do 23. maja, zavezanci z več kot 50 zaposlenimi pa do 17. decembra. 

Kaj pomeni prijavna pot in kako jo vzpostaviti, preberite v nadaljevanju. 

V četrtek, 20. aprila, smo v prostorih SBC gostili predstavnika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), Roberta Šumija in Gregorja Pirjevca. Predstavila sta obveznosti za podjetja z več kot 50 zaposlenimi, ki izhajajo iz sprejetega Zakona o zaščiti prijaviteljev. Povezava do objave v Uradnem listu RS. 

Rok za vzpostavitev prijavnih poti

Zakon, ki je začel veljati 22. februarja letos, prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitev v delovnem okolju, določa pa tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju. Te so določene v prvem delu zakona in obsegajo tudi rok za vzpostavitev prijavnih poti: 
- do 23. maja 2023 za zavezance v javnem sektorju in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi, ter
- do 17. decembra 2023 za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 (za nekatere izjeme več kot 10) zaposlenih.

Kaj obsega prijavna pot? 

Gre za približno 3.000 zavezancev, ki morajo do zgoraj omenjenega roka v skladu z zakonom vzpostaviti notranji sistem za prijavo nepravilnosti znotraj organizacije.

Vzpostavitev notranje prijavne poti obsega:
- imenovanje zaupnika,
- opredelitev naslova za prejem prijave ter
- sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja. 

Za olajšanje implementacije zakona je Ministrstvo za pravosodje v sodelovanju s KPK pripravilo vzorce različnih dokumentov (na primer vzorec notranjega akta). Dokumenti so dostopni na spodnjih povezavah: 
- Vzorec notranje prijave
- Vzorec zunanje prijave
- Vzorec akta notranja prijava 
- Vzorec spletne informacije notranja prijava
- Vzorec spletne informacije zunanja prijava

Dokumente lahko uporabite v vašem podjetju.


Na tej povezavi si lahko pretočite powerpoint dokument, ki sta ga predstavnika KPK predstavila na dogodku. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano