Cene električne energije trenutno nižje

Izbrani nasveti

22. December 2022

Cene električne energije trenutno nižje

Nabavne cene električne energije so v tem trenutku nekoliko nižje kot pred tedni. Podjetja lahko elektriko – ob uveljavitvi subvencije – trenutno pridobijo po končni ceni približno 200 evrov za MWh. 

Aktualne cene električne energije lahko sicer spremljate na tej povezavi. 

O cenah energentov so sicer podjetniki in predstavniki širšega gospodarstva z vlado razpravljali v torek, 20. decembra. 

2022-12-23_DayAheadPrices.png

Trenutna cena elektrike v višini 200 evrov za MWh upošteva uveljavljanje subvencije iz skupnega zneska pomoči v višini 850 milijonov evrov, ki ga je za podjetja in gospodarstvo z nedavno sprejetim Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize predvidela vlada, potrdil pa državni zbor. Subvencijo bo mogoče uveljavljati v letu 2023. Po porabi prej omenjenega zneska – glede na trenutno veljavne pravne podlage – subvencija ne bo več na voljo. Vloge za subvencioniranje cen energentov bo reševala javna agencija Spirit Slovenija.  

Pomembno pojasnilo: subvencija izhaja iz skupnega zneska pomoči, ki ga je za podjetja in gospodarstvo predvidela vlada. Znesek je 850 milijonov evrov. To pomeni, da po porabi tega zneska v prihodnjem letu – glede na trenutno veljavne pravne podlage – subvencija ne bo več na voljo. 

PREBERITE TUDI: Vladni zakon o pomoči gospodarstvu: kdo, kdaj in kako bo lahko prejel pomoč

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano