Spektakel v Prekmurju: štiri leta priprav, 800 gostov z vsega sveta

Dogodki

09. September 2022

Spektakel v Prekmurju: štiri leta priprav, 800 gostov z vsega sveta

V podjetju Roto in balonarskem klubu, ki ga podpirajo, so priprave na organizacijo svetovnega balonarskega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni začeli pred štirimi leti. Dogodek, ki se začenja prihodnji teden, je izjemen v več pogledih. Ne gre samo za prestižno in udarno promocijo Prekmurja in Slovenije, ampak tudi za velik organizacijski izziv, ki zahteva brezhibne rešitve. Tudi to, kam v Prekmurju namestiti 800 ljudi, ki prihajajo v Slovenijo. 

Še teden dni nas loči od enega največjih dogodkov, ki so se v zadnjih letih zgodili v Sloveniji: svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. Za izvedbo dogodka, ki bo v državo pripeljal najboljše in najbolj spektakularne prizore iz tega ekstravagantnega in obenem izjemno zanimivega športa, ima poleg Štefana Pavlinjeka, člana SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, največ zaslug njegov sin Matjaž Pavlinjek. Da so v Rotu in slovenskih balonarskih krogih uspeli s kandidaturo, je bilo treba premagati močno konkurenco, pravi. Dogodek so začeli pripravljati pred štirimi leti.

Matjaž Pavlinjek ni samo direktor uspešnega podjetja Roto, ampak tudi gonilna sila balonarske srenje v Sloveniji in svetu. Je predsednik Roto balon kluba, enega od organizatorjev in glavnega pokrovitelja letošnjega svetovnega prvenstva, in generalni direktor organizacije tega letošnjega svetovnega dogodka.

Več o dogodku, ki bo v Prekmurju potekal med 16. in 23. septembrom, si lahko preberete na tej povezavi»Ko enkrat letiš, si vedno pilot,« o balonarstvu, tej nalezljivi strasti, pravi Štefan Pavlinjek.

Najboljši v hudi konkurenci

Priprave na dogodek so začeli leta 2018, v močni konkurenci drugih držav so bili najboljši prav oni. Letošnja organizacijska ekipa je leta 2019 organizirala svetovno balonarsko predprvenstvo in odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki se ga je udeležilo 40 ekip iz Slovenije in 18 iz drugih držav.

Leta 2020 jim je kljub ukrepom proti pandemiji uspelo izvesti odprto državno prvenstvo. Sploh prvič v zgodovini Slovenije smo tako lahko doživeli vzlet plinskih balonov izpred paviljona Expano ob Soboškem jezeru, ki so v eni noči poleteli vse do Poljske. Vse to so bile pomembne in dragocene izkušnje na poti organizacije mednarodnih balonarskih dogodkov, ki bodo organizatorjem letos prišle zelo prav, ugotavlja Matjaž Pavlinjek.

Kar 800 ljudi bo sodelovalo v tekmovalnih ekipah z vsega sveta.

NA BALONARSKI SPEKTAKEL S SBC: PROGRAM SMO DODATNO PRILAGODILI VAŠIM ŽELJAM

Zaradi več pobud članov smo skrajšali obisk Prekmurja in se osredotočili na balonarski spektakel.

Ponujamo vam možnost, da si v najboljši družbi, družbi članov SBC, ogledate vzlet balonov za svetovni pokal. Takoj po štartu 150 tekmovalnih balonov, ki bodo preplavili nebo, se boste lahko vkrcali tudi vi, poleteli med oblake in iz neposredne bližine opazovali tekmovanje. Zagotovo neponovljivo doživetje s sočasnim pogledom na pisano nebo in prekmurske ravnice.

Prijave zbiramo do srede, 14. septembra. Nekaj mest je še prostih, s seboj lahko pripeljete še koga. Pohitite in si zagotovite mesto v dobri družbi!

Kako se prijavite?
 V aplikaciji SBC App izberite modul EVENTS, nato pa možnost IZLET. Izberite dogodek Balonarski spektakel v osrčju prekmurskih ravnic, kjer sta objavljena program izleta in prijavni gumb. Vnesite zahtevane podatke.

Nimate aplikacije SBC App? Navodila za hitro in enostavno namestitev najdete na tej povezavi. 

Gorivo, namestitev, varnost, logistika

Najpomembneje in najbolj zahtevno je bilo zagotoviti nemoten potek priprav in tekmovanja, pravi Pavlinjek. »Da je poskrbljeno za vse njihove potrebe glede namestitve, goriva in druge logistike ter da je zagotovljena njihova varnost in varnost obiskovalcev. Seveda pa k prireditvi takšnega formata spadajo tudi aktivnosti za širšo javnost, s katerimi želimo pritegniti čim več obiskovalcev, zato smo poskrbeli za atraktiven spremljevalni program,« razlaga Matjaž Pavlinjek.

»Največji izziv je, kako poskrbeti za namestitev 800 članov tekmovalnih ekip namestitev, glede na omejene kapacitete v Pomurju. Velik izziv je tudi organizacija spremljevalnih aktivnosti, predvsem otvoritvene slovesnosti, na kateri pričakujemo veliko število ljudi, « priznava Pavlinjek.

V organizacijski ekipi je več kot 100 ljudi. Sestavljajo jo ekipa podjetja Roto in drugi sodelavci, zanesenjaki, ki obožujejo pogled na svet s ptičje perspektive.

Edinstvena promocija Slovenije in Prekmurja

Organizacija tako velikega mednarodnega športnega dogodka z množično udeležbo tekmovalnih ekip z vseh kontinentnov pomeni povečanje prepoznavnosti Slovenije in Prekmurja kot atraktivne turistične destinacije. Vsekakor je organizacija tovrstnega dogodka veliko priznanje Sloveniji, da lahko kompetentno in vrhunsko gosti tudi organizacijsko tako zahtevno tekmovanje.

Dogodka ne bi bilo brez podpore sponzorjev in sodelovanja lokalne skupnosti, dodaja Pavlinjel. Vse opisano zahteva učinkovito komunikacijo med vsemi organizatorji in partnerji prvenstva. »Poseben pomen si zasluži tudi komunikacijska podpora prvenstva, tako oglaševanje same prireditve kot odnosi z mediji, da zagotovimo čim boljšo promocijo tako dogodku kot Prekmurju.«

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano