Dogodki
•02. Avgust 2021
»Zelo pomembno se mi zdi, da se kot podjetnik nikoli ne ustaviš, da vedno iščeš boljše poti, da stvari olajšaš in izboljšaš. Tako sama delujem in to se mi zdi najbolj pomembno,« o svojem vodilu pravi Andrea Volenik, direktorica podjetja Volenik d. o. o.
Kot mentorico smo jo v letošnjem mentorskem programu Gea College in SBC – Kluba slovenskih podjetnikov povezali s študentko 2. letnika smeri Podjetništvo v perspektivnih panogah Niko Močnik. Med drugim ji je predstavila franšizni sistem v gostinstvu, organizacijo ekipe in poslovnih enot.
V pogovoru za Gea College je Andrea Volenik spregovorila tudi o poslovnih izzivih v zadnjem letu. V času koronakrize se je pokazalo, koliko je sposobnih, pametnih, dobrih žensk in kako si lahko med seboj pomagajo, ugotavlja.
»Potrebno je razumeti trende in okolje. Mladim podjetnikom svetujem, naj najdejo svojo nišo, kaj stranka potrebuje, česa si želi, pa mogoče niti ne ve, da si želi, in kako ji lahko kot ponudnik storitve pri tem pomagaš. Osebno nerada slišim besede 'ne da se' ... mislim, da se vedno lahko potrudimo, da najdemo rešitev. Kaj lahko naredimo boljše ali drugače, kaj je lahko naša prednost? Naročnik želi plačati primerno ceno za kvalitetno storitev, želi si tudi podporo, ideje in vedenje, da se lahko zanese in zaupa ponudniku. Zavedanje, da z njim delaš, ker je odličen. To je tudi moje merilo pri izboru poslovnega partnerja oziroma ponudnika.«
Tako razloži svoj nasvet mladim na začetku podjetniške poti Andrea Volenik, direktorica podjetja Volenik d. o. o., ki upravlja tri restavracije McDonald's in omogoča delo 160 ljudem. Z mentoriranko Niko Močnik sta se v mentorskem rogramu Gea College in SBC — Kluba slovenskih podjetnikov izvrstno ujeli in razvili prijateljski odnos.
Preteklo leto je bilo popolno presenečenje, položaj je bil za podjetje Volenik neugoden, saj so bili v času začetka koronakrize tik pred odprtjem tretje franšize v Aleji v ljubljanski Šiški, šest mesecev pred tem so že začeli zaposlovati ter izobraževati nove sodelavce. Čez noč so morali zapreti obe delujoči poslovalnici. Z dostavo hrane so vzdrževali obratovanje ene restavracije, in so lahko uporabili zaloge ter ohranili delovanje na minimumu. Prihodki so radikalno upadli, se spominja Andrea Volenik.
Obrnili so se na razne dobrodelne organizacije, med drugim na Anino Zvezdico, ki je zbirala hrano za pomoč družinam. Na ta način so pomagali lokalni skupnosti, kjer je bilo veliko stiske posameznikov zaradi prekinitve prihodkov takorekoč čez noč. Večji del zaposlenih so dali začasno na čakanje, saj so jih želeli zadržati v podjetju, kljub temu, da so bile poslovalnice zaprte. »Izkušeni in lojalni sodelavci so steber našega podjetja, novi sodelavci prineseje novo energijo. Združena moč in raznolikost odlične ekipe je dragocenost in hkrati pogoj za uspešno delovanje, zato so naredili vse, kar so lahko, da so ohranili delovna mesta«, pravi.
»To je izjemno zahtevno leto, vseeno pa neprecenljivo, glede na vse izkušnje, ki smo jih pridobili zaradi spremenjenih okoliščin. Bili smo med srečnimi, da smo lahko delovali v restavracijah McDrive, saj je gostinstvo ena od najbolj prizadetih panog. Drugače smo se organizirali in prilagodili naše procese, saj so se tudi navade naših gostov spremenile. Vse tri enote so bolj povezane, več je fleksibilnosti in medsebojne pomoči med sodelavci. Ekipa se trudi za izboljšanje delovanja in za zadovoljstvo naših gostov.« pravi Andrea Volenik.
Zelo pomembno se ji zdi, da se podjetnik nikoli ne ustavi, da je odprt za spremembe in da vedno išče nove in boljše poti. »Tako tudi sama delujem. Tako osebna kot poslovna pot je zgodba, ki teče naprej, ki se neprestano razvija in preoblikuje, zgodba ki ni nikoli dokončana. To je čar življenja.«
Celoten pogovor z Andreo Volenik si lahko preberete na tej povezavi na spletni strani Gea College.