Člani SBC pomagajo v času koronakrize: aparat za pomoč kritično bolnim, zaščitne maske in računalniki za otroke za učenje na daljavo

Člani

21. April 2020

Člani SBC pomagajo v času koronakrize: aparat za pomoč kritično bolnim, zaščitne maske in računalniki za otroke za učenje na daljavo

Člani SBC pomagajo v času koronakrize: aparat za pomoč kritično bolnim, zaščitne maske in računalniki za otroke za učenje na daljavo

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

Člani SBC pomagajo v času koronakrize: aparat za pomoč kritično bolnim, zaščitne maske in računalniki za otroke za učenje na daljavo

Člani SBC — Kluba slovenskih podjetnikov so se v minulih tednih, ko družbeno življenje poteka zunaj običajnih tirnic,zaradi česar so nekateri med nami še bolj prikrajšani, aktivno vključili v dobrodelno delovanje. Z nakupom naprave za pomoč kritično bolnimso pomagali Pediatrični kliniki, ki deluje v okviru UKC Ljubljana. SBC — Klub slovenskih podjetnikov in njegov član, podjetje Dewesoft, sta zdravstvenim in varstvenim ustanovam, v katerih bivajo ranljivi oskrbovanci, predala večjo količino zaščitnih mask. Na pobudo člana SBC, Založbe Rokus Klett, pa so člani kluba skupaj z drugimi podjetji in fizičnimi osebami omogočili nakup 178 računalnikov, s pomočjo katerih bodo šolarji lahko sodelovali pri pouku na daljavo.

Člani SBC so takoj po razglasitvi epidemije v vsega treh urah zbrali več kot 34 tisoč evrov za nakup naprave ECMO (naprava za izventelesno oksigenacijo krvi) za ljubljansko Pediatrično kliniko, ki se uporablja pri zdravljenju kritično bolnih, tako otrok kot odraslih, ki se lahko v kritičnem stanju znajdejo zaradi bolezni covid-19 (koronavirus). Dobrodelna akcija je stekla na pobudo člana SBC, podjetja Rokus Klett, poleg več drugih članov kluba pa so v njej sodelovali tudi organizatorji teka Hop na Grad in družbeno angažirani posamezniki.

Že nekaj dni po tem, ko so zbrali sredstva, je naprava prispela na intenzivno enoto Pediatrične klinike, kjer so jo prevzeli doc. dr. Marko Pokorn, DMS Nedisa Bosankić, glavna medicinska sestra v ECMO timu, in prim. Ivan Vidmar (vodja EIT in ECMO tima). »V času, ko je pacient odvisen od ECMO naprave, ta namesto pacienta dovaja kisik v njegovo kri, izplavlja odvečni ogljikov dioksid in poganja kri po njegovem telesu. Naprava nadomešča tako ventilator kot srčno črpalko. Ko si pacientovo telo opomore od bolezni, ga zdravstveno osebje postopoma odklopi od naprave, da ponovno začne samostojno živeti«, je pojasnil strokovni direktor Pediatrične klinike, izredni profesor dr. Damijan Osredkar. Za nakup naprave ECMO so prispevali člani SBC — Kluba slovenskih podjetnikov: Rokus Klett, Inea, Inpro, Smart Com, Carglass, Povše metal, Nevron, Petre šotori, Pikas, in Star prevajalske storitve; ob članih sta pri nakupu pomagala tudi Rotary Club Novo mesto in fizična oseba Boris Lavrič.

Več o donaciji ECMO za ljubljansko Pediatrično kliniko lahko preberete na tej povezavi.

SBC — Klub slovenskih podjetnikov je na podlagi odločitve upravnega odbora kluba šestim zdravstvenim in varstvenim ustanovam, v katerih bivajo ranljivi oskrbovanci, v sredini aprila doniral 4880 zaščitnih mask tipa KN 95 v vrednosti 10 tisoč evrov. Akcija je stekla v povezavi s članom SBC, podjetjem Dewesoft, ki je ustanovam po državi prav tako predal večjo količino zaščitnih mask za pomoč pri zajezitvi širjenja bolezni covid-19. Deset tisoč mask so skupaj z drugimi podjetji iz Zasavja razdelili devetim ustanovam (zdravstveni domovi, domovi za starejše, varstveno-delovni center, lokalne enote gasilcev in civilne zaščite).

Več o donacijah zaščitnih mask, ki sta jih ustanovam predala Dewesoft in SBC, lahko preberete na tej povezavi.

Na pobudo podjetij Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so podjetja in fizične osebe v minulih dneh zbrali sredstva za nakup 178 računalnikov za otroke. Akcija, ki jo je soorganiziral SBC, je stekla prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenih otrokom iz socialno ogroženih družin, in je del širše pobude Skupaj solidarni, prek katere gospodarske organizacije in združenja, povezana v neformalni navezi Gospodarski krog (poleg SBC — Kluba slovenskih podjetnikov so v tej povezavi tudi Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji-AmCham) zbirajo računalnike in tablice za otroke, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeleževati. Skoraj 63 tisoč evrov vredna donacija bo šolarjem na 59 slovenskih osnovnih šolah omogočila, da se bodo lahko s pomočjo računalnikov udeleževali pouka na daljavo. Med donatorji so podjetja in fizične osebe, člani SBC — Kluba slovenskih podjetnikov, poleg njih pa tudi druga podjetja in fizične osebe. Donacije računalnikov so omogočili Igor Akrapovič, Rok Kvaternik, Katarina Ložar, Elena Doren, Lions klub Ilirija/Ljubljana, Založba Rokus Klett, Modrijan izobraževanje, Mladinska knjiga založba, Kopija-nova, Tipteh, Maar, Elektronika Borak, Povše metal, Don don, Schwarz print, Eventus, Novo mesto, Plevnik, Tiskara Zrinski, RLS merilna tehnika, Ream, Trm filter, Fragmat, Genis, Optiprint, Riko Ekos in Maja Stopajnik, IBM Slovenija. V okviru že omenjene pobude Skupaj solidarni so podjetja še dodatno prispevala za dober namen: z izjemnim odzivom so zbrala 254 računalnikov in tablic ter omogočila dostop do interneta tistim otrokom, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeležiti. V akciji Skupaj solidarni smo tako skupaj zbrali 432 računalnikov za otroke.

Več o donaciji računalnikov, s pomočjo katerih se bodo lahko otroci iz socialno šibkejših družin izobraževali na daljavo.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano