Šest predlogov s 3. SBC Foruma v novi koalicijski pogodbi

Dogodki

28. Februar 2020

Šest predlogov s 3. SBC Foruma v novi koalicijski pogodbi

Šest predlogov s 3. SBC Foruma v novi koalicijski pogodbi

Politične stranke, ki bodo v državnem zboru skušale pridobiti zadostno večino za oblikovanje vlade (SDS, NSi, SMC in DeSUS), so v novo koalicijsko pogodbo vključile večino predlogov iz Programa SBC 2020-22: Mladi so prihodnost podjetne Slovenije, ki jih je SBC predstavil na 3. SBC Forumu v začetku meseca. V predlogu koalicijske pogodbe z dne 24. 2. 2020, ki so ga podpisali predsedniki in predsednica štirih strank (SDS, NSi, SMC in DeSUS), so se partnerji zavezali k ukrepom na skupno devetih področjih. Na treh področjih so v pogodbo zapisali šest od skupno osmih ukrepov, ki jih je v začetku februarja na 3. SBC Forumu na Brdu pri Kranju predlagal SBC. Vključeni ukrepi so naslednji:

MLADI, DRUŽINA, POKOJNINE, SOCIALNE ZADEVE

  • Izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

PODROČJE FINANC

  • Davčna razbremenitev nagrad za uspešnost.
  • Spodbujanje nagrajevanja zaposlenih z delniškimi opcijami s pravico do kasnejšega nakupa po vnaprej določeni ceni.
  • Priprava in izvajanje akcijskega načrta za promocijo Slovenije kot kadrovske destinacije za visoko strokovne kadre, za selektivno privabljanje tujih kadrov.

Med ukrepe na področju financ so stranke zapisale tudi oblikovanje strokovne ekipe za pripravo predlogov za dolgoročno nadgradnjo davčnega sistema. SBC bo spremljal dogajanje na tem področju in se poskusil angažirati in vključiti, ko bodo stekli postopki za oblikovanje strokovne davčne ekipe. **Prav tako se bo SBC angažiral pri preostalih davčnih ukrepih iz Programa SBC 2020-22, ki v trenutni koalicijski pogodbi zaenkrat niso zajeti, a so izjemno pomembni za prihodnji razvoj Slovenije.

IZOBRAŽEVANJE, KULTURA, ZNANOST IN ŠPORT

  • Zagotovitev proaktivnega javnega objavljanja podatkov o zaposljivosti diplomantov po programih in fakultetah po zgledu nekaterih članic EU.
  • Uvajanje osnovnih podjetniških vsebin in podjetniške etike, vključno z osnovami finančne pismenosti in praktičnim spoznavanjem dela podjetnikov v lokalni skupnosti.

V Programu SBC 2020-22: Mladi so prihodnost podjetne Slovenije, ki ga je SBC - Klub slovenskih podjetnikov predstavil v začetku februarja na največjem letnem podjetniškem dogodku pri nas - 3. SBC Forumu na Brdu pri Kranju -, so našteti zelo konkretni ukrepi za razvoj in blaginjo Slovenije v prihodnosti. Do programa lahko dostopate na tej povezavi. Foto: Barbara Reya

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano