Člani
•22. Avgust 2024
Predsednica republike Madžarske Katlin Novak je članu SBC Janezu Kodili, direktorju in lastniku podjetja Kodila ter predsedniku Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, kot priznanje za njegova prizadevanja za promocijo prekmurske tradicionalne madžarske in slovenske gastronomije ter za ohranjanje in širjenje lokalne kulturne tradicije podelila Madžarski zlati križ za zasluge.
Odlikovanje je Kodili na slovesnosti, ki jo je v Dobrovniku ob obletnici ustanovitve Madžarske pripravil Generalni konzulat Madžarske, izročila dr. Zsófia Koncz, državna sekretarka za družine na madžarskem ministrstvu za kulturo in inovacije.
Slovesnosti se je udeležila tudi direktorica Kluba slovenskih podjetnikov SBC Katarina Karlovšek.
Kot so zapisali v obrazložitvi podelitve odlikovanja, se je Janez Kodila, po materini strani po rodu iz Dobrovnika, rodil leta 1968 v Murski Soboti, kjer se je tudi šolal. V otroštvu je šolske počitnice preživljal pri starih starših, družini Šabjan, pri katerih je hitro vzljubil dela okrog hiše in za Prekmurje tako značilno gostoljubje. V Dobrovniku se je naučil madžarščine, kamor še danes rad zahaja na obisk k materini sestri in njenemu možu – teti Juliji in stricu Janiju. Tudi sedaj se mu zdi pomembno ohranjanje gastronomske in lokalne kulturne tradicije, ki jo je spoznal v tem kraju.
Leta 2000 je od očeta prevzel družinsko podjetje Mesarstvo Kodila d. o. o. in ga združil s Kodila Trade v enovito podjetje Kodila d. o. o. in tako razvil blagovno znamko Kodila Gourmet. Med letoma 2010 in 2012 je opravil večji razvoj in ustvaril doživljajsko kulinarični center, ki združuje trgovino, degustacijo in ogled zorilnic. Leta 2017 je ob trgovini v Murski Soboti, odprl še trgovino in restavracijo v Ljubljani.
Janez Kodila aktivno prispeva k razvoju samostojne gastronomske identitete v Prekmurju, v katerem pripisuje primarno vlogo madžarski gastronomski kulturni tradiciji. Njegove aktivnosti so v zadnjih dveh desetletjih pripomogle k zbliževanju madžarske in slovenske skupnosti ter močno prispevale h krepitvi madžarske gastro-kulinarične prisotnosti v Prekmurju.
Janez Kodila je leta 1999 ustanovil in je še vedno predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter koordinator konzorcija Prekmurske šunke in Prekmurske gibanice. Je ustanovitelj razvojne zadruge Granar in kolektivne blagovne znamke Diši po Prekmurju, ki združuje promocijo in prodajo živilskih proizvajalcev iz Prekmurja.
Izdelki podjetja Kodila d.o.o., ki so pridelani iz surovin domače regije, so že od leta 2000 vse do danes prejeli več nagrad na največjem mednarodnem slovenskem kmetijskem sejmu Agra; Leta 2013 so prejeli nagrado GZS za izjemne gospodarske dosežke; Leta 2014 je podjetje osvojilo naziv obrtnik leta; Leta 2019 so postali zmagovalec Agrobiznisovega izbora; V letu 2022 pa so osvojili naziv naj živilsko podjetje.
Janez Kodila je v Sloveniji na samem vrhu promocije madžarske mangalice in kar nekaj hungarikumov. Tudi del surovin za svoje izdelke nabavlja iz Madžarske. Redno se udeležuje Festivala Gourme v Budimpešti, jedi, ki jih pripravljajo njegovi kuharji, pa se lahko okusijo v uglednih madžarskih restavracijah.
Delovanje Janeza Kodile ni prepoznavno samo v Sloveniji, temveč zraven Madžarske, Avstrije in Hrvaške, je od leta 2020 odlične izdelke Kodila mogoče kupiti tudi na Japonskem. Leta 2024 pa je njegova restavracija prejela prestižno nagrado Bib Gourmand.