Romska problematika: smo res vsi enaki pred zakonom? In zakaj ne?

Podcast

01. Julij 2024

Romska problematika: smo res vsi enaki pred zakonom? In zakaj ne?

Če nam policisti napišejo kazen, jo plačamo. Vsak mesec dobimo položnico za komunalni prispevek, pa elektriko, vodo in druge stroške. Vse te položnice plačamo. Ko gremo v trgovino, tam stvari, ki jih kupimo, prav tako plačamo. Če tega ne storimo, sledijo kazni, rubeži, izklopi. Pa res to velja za vse? Ne.

Župani več občin jasno in glasno opozarjajo, da tako ne gre več. Policijske kazni odvržejo, kot da bi bile račun iz trgovine. Rubeža ni, ker jim nimajo kaj vzeti, saj so socialni transferji nedotakljivi. Vode ne plačujejo, ker je le ta osnovna človekova pravica in jim je ne morejo odklopiti. Socialni delavci sporočajo, da jih je enostavno premalo, da bi lahko obiskovali romske družine in jih prepričevali, naj dajo otroke v šolo. Če je ti ne obiskujejo, resnične kazni za to ni. Da bi šli v službo? V Brežicah sta to željo od sto vprašanih izrazila dva. Če bi šli, bi marsikatero plačo takoj obremenil FURS, saj imajo nekateri pri 18 letih več tisoč evrov dolga. 

Če učenec napade in poškoduje drugega učenca in se to zgodi po večmesečnem nadlegovanju, na katerega opozarjata tako učitelj kot ravnatelj, se ne zgodi nič. Zdaj so starši jasno povedali, da njihovi otroci v šolo ne bodo več hodili, če otroka ne prepišejo drugam.

Kaj torej storiti? 

Ni prav, da se posplošuje. Ne smemo kar tako reči, da Romi ne hodijo v šolo oziroma je ne končajo, da ne hodijo v službe, da so krivi za več kriminalnih dejanj. Zato poglejmo podatke. No, tukaj pa pridemo do enega največjih problemov. Kako se soočiti s težavami, če pa podatkov ni? Če država ne ve, koliko predstavnikov romske skupnosti živi pri nas, koliko jih hodi v šolo in koliko jo konča. 

Imamo podatek, da za reševanje romske problematike letno namenimo več kot šest milijonov evrov, ne pa komu in kako uspešno ta denar delimo. Na ta način se pri nas že 33 let ukvarjamo z romsko problematiko, pravijo župani. 

O tem se je voditelj Gregor Trebušak v SBC podcastu pogovarjal z županom občine Brežice Ivanom Molanom, direktorico CSD-ja Dolenjska in Bela Krajina mag. Ireno Kralj in generalnim direktorjem direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Radom Kostrevcem.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.