Kaj se dogaja z industrijsko proizvodnjo? Takšni so zadnji podatki.

Izbrani nasveti

10. Junij 2024

Kaj se dogaja z industrijsko proizvodnjo? Takšni so zadnji podatki.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila aprila v mesečni primerjavi višja za 6,0 odstotka, v medletni primerjavi pa za 7,4 odstotka. Višji je bil tudi prihodek v industriji, in sicer na mesečni ravni za 5,5 odstotka, na letni pa za 5,8 odstotka, je objavil državni statistični urad.

V primerjavi z marcem je bila vrednost proizvodnje v rudarstvu višja za 16,8 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 5,8 odstotka ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 1,3 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje se je na mesečni ravni povečala pri vseh treh namenskih skupinah izdelkov: pri izdelkih za široko porabo za 6,0 odstotka, pri izdelkih za investicije za 5,4 odstotka in pri izdelkih za vmesno porabo za 5,1 odstotka.

Vrednost proizvodnje v rudarstvu višja za 31,5 odstotka

V primerjavi z aprilom lani se je vrednost proizvodnje v rudarstvu zvišala za 31,5 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 8,2 odstotka, medtem ko se je v oskrbi z električno energijo, plinom in paro znižala za 19,7 odstotka.

Prihodek od prodaje je bil na tujih trgih za 6,7 odstotka, na domačem trgu pa za 2,8 odstotka višji kot marca. V predelovalnih dejavnostih se je zvišal za 5,6 odstotka, v rudarstvu pa zmanjšal za 4,7 odstotka.

Na letni ravni je bil prihodek od prodaje v rudarstvu višji za 19,2 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 5,7 odstotka.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila za po 1,5 odstotka nižja kot marca in kot aprila lani. Na mesečni ravni se je vrednost zalog znižala tako v predelovalnih dejavnostih (za 2,1 odstotka) kot tudi v rudarstvu (za 0,1 odstotka).

Kakšne so letošnje številke?

V prvih štirih mesecih je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za 0,7 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani. Prihodek od prodaje je bil prav tako za 0,7 odstotka nižji, vrednost zalog pa je bila za 0,7 odstotka višja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.