Banka Slovenije razkrila najnovejšo napoved gospodarske rasti

Izbrani nasveti

11. Junij 2024

Banka Slovenije razkrila najnovejšo napoved gospodarske rasti

Banka Slovenije je napoved letošnje gospodarske rasti zvišala na 2,5 odstotka, potem ko je decembra lani napovedala 2,2-odstotno rast. Napoved za prihodnje leto je prav tako zvišala za 0,3 odstotne točke na 2,6 odstotka. Inflacija se bo umirila bolj od prejšnje napovedi. Letos naj bi dosegla 2,4 odstotka, nato naj bi se zvišala na tri odstotke.

Gospodarski obeti se izboljšujejo. "Pričakujemo, da se bo gospodarska rast v Sloveniji v nadaljevanju leta krepila. Ta bo v letu 2026 dosegla dolgoročno povprečje 2,8 odstotka," je na današnji novinarski konferenci povedala viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer. Ob tem je dodala, da bo rast ostala višja kot v evrskem območju, kjer bo po napovedih Evrosistema letos znašala 0,9 odstotka in se v naslednjih dveh letih okrepila na 1,4 oz. 1,6 odstotka.

Na gospodarsko aktivnost bo letos bo njenih besedah spodbudno vplivalo predvsem domače trošenje ob rasti realnih dohodkov in povišanih izdatkih države. V naslednjih dveh letih bo aktivnost dodatno spodbujena s strani tujega povpraševanja in s krepitvijo izvoza. Ob izboljšanih gospodarskih obetih se bo zaposlenost še naprej povečevala, brezposelnost pa ohranjala na zgodovinsko nizki ravni. To bo ohranjalo tudi visoko rast plač.

Inflacija letos predvidoma 2,4-odstotna

Inflacija se bo po njenih besedah še naprej približevala srednjeročnemu cilju dveh odstotkov. "Glede na napovedi bo inflacija v Sloveniji letos znašala 2,4 odstotka, v 2025 bo začasno višja pri treh odstotkih, nato pa se bo spustila na 2,3 odstotka v letu 2026," je povedala Žumer in navedla še, da bo zniževanje inflacije počasnejše in bolj neenakomerno kot v preteklih mesecih.

"Hitrejše približevanje inflaciji cenovni stabilnosti bosta zavirala še vedno okrepljena rast plač in iztek vladnih ukrepov za blaženje cen energentov," je poudarila. Kljub temu pa bo vrzel do evrskega območja občutno manjša kot v preteklih dveh letih. Glede na napovedi Evrosistema bo povprečna letna inflacija v evrskem območju letos znašala 2,5 odstotka, v 2025 2,2 odstotka in v letu 2026 1,9 odstotka.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.