V Postojnski jami pred 200 leti prvi na svetu organizirali vodniško službo

Člani

11. April 2024

V Postojnski jami pred 200 leti prvi na svetu organizirali vodniško službo

Poklic jamskega vodnika je izjemno redek. Na svetu jih je samo nekaj 100, od tega 50 pri Postojnski jami, so poudarili ob današnji obeležitvi 200-letnice vodniške službe Postojnske jame. V njej prevladujejo moški, prvo žensko vodnico so v Postojnski jami dobili šele pred 50 leti.

"Postojnska jama je preživela pet držav, vodniška služba pa je bila vedno stabilna. Epidemija covida je pokazala, kako pomembno je, da smo ohranili moč vodniške službe, da si naši vodniki tukaj ostali. Če bi se to znanje izgubilo, bi se izgubil del zgodovine in to bi bila nepopravljiva napaka," je povedal predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

Jamski vodniki niso le vodniki z znanjem tujih jezikov, pač pa premorejo številna druga znanja in izobrazbo. Med njimi so ljudje z znanjem geografije, krasoslovja, morfologije, biologije pa do elektrotehnike in računalništva. "Vodniška služba je multidisciplinarna. Pri svojem delu se povezujejo med seboj. Ti ljudje so danes tukaj, ker imajo veliko znanja o jami, o Krasu, o logistiki, o organizaciji," je dejal Batagelj.

V času velike noči za desetino več gostov

Letošnje leto se je za Postojnsko jamo začelo obetavno. Obisk v prvih treh mesecih leta in med velikonočnimi prazniki, ki velja za nekakšno napoved turističnega obiska jame, je bil za deset do 12 odstotkov višji od povprečja. Epidemija je bila prelomna za strukturo gostov, tako še vedno prevladujejo obiskovalci iz evropskih držav. Vrnili so se Italijani, počasi in postopoma pa se vračajo tudi obiskovalci iz Daljnega vzhoda. Med obiskovalci prevladujejo individualni gostje, na večje število organiziranih skupin bo po mnenju Batagelja potrebno počakati še vsaj okoli pet let.

Začetek leta po Batageljevih besedah nakazuje rekordno sezono. "Vedeti pa moramo, da se je letošnja sezona skupaj s prebujanjem narave začela prej kot običajno. To pa zna prinesti težave v višku sezone, ko pa se bomo pogovarjali o preveč turistih," je dejal predsednik upravnega odbora Postojnske jame.

Za njimi je uspešno leto

Tudi z obiskom in poslovanjem v lanskem letu so bili precej zadovoljni, saj so ustvarili 39 milijonov evrov prometa in ustvarili 13 milijonov evrov čistega dobička. Zaradi tega bodo lahko več denarja namenili za investicije. Največja med njimi bo prenova hotela Cerkno, zaključili pa so že prenovo restavracije Briljant pred vhodom v Postojnsko jamo, vredno okoli milijon evrov.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.