POPRI: Mladi spet dokazali, da se Sloveniji ni bati za prihodnost podjetništva

Dogodki

05. April 2024

POPRI: Mladi spet dokazali, da se Sloveniji ni bati za prihodnost podjetništva

Pravkar zaključeno nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI je spet dokazalo, da mladi znajo in želijo ustvarjati svojo prihodnost. O tem govori kar 607 prijav mladih do 29. leta na tekmovanje, skoraj 30 odstotkov več kot lani. V hudi konkurenci se jih je 103 uvrstilo v finale, ki je potekal v četrtek, 4. aprila, v Novi Gorici.

V komisijah, ki so izbrale zmagovalce, so sodelovali tudi člani SBC, ki je bil partner tekmovanja. SBC je finaliste podprl tudi v obliki mentorstva, priskrbeli smo jim kar 36 mentorjev.  

Seznam zmagovalcev je dostopen na tej povezavi.

Podjetniki v komisiji so odločali, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi suvereno predstavil. Komisija je v treh kategorijah - osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta - izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 evrov, drugo uvrščene po 1300 evrov, zmagovalci pa po 2000 evrov iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Javna agencija in Slovenski podjetniški sklad. Vse v finale uvrščene ekipe so že v polfinalu prejele vsaka po 500 evrov za izboljšanje poslovne ideje in dodatno mentorsko pomoč, tudi v obliki mentorstva SBC. 

POPRI v podatkih in številkah

- Enaindvajseta sezona POPRI je bila rekordna. 203 ekipe (ki so vključevale 607 tekmovalcev) iz vse Slovenije in zamejstva so tako ob podpori 137 mentorjev v 98 izobraževalnih ustanovah pripravile poslovne modele za svoje ideje.
- Več kot 60 izkušenih podjetnikov iz vse države si je vzelo čas, da so preučili podjetniške modele, ki so jih razvili mladi.
- Najboljših 36 ekip se je prebilo čez polfinale, ki je potekal v začetku marca na štirih lokacijah pri regijskih partnerjih: v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjo Slovenijo, Zasavsko regijo in Gorenjsko, SAŠA inkubatorju za Koroško, Savinjsko, Podravko regijo in Pomurje v Razvojnem centru Novo mesto za Jugovzhodno Slovenijo in Posavje in v Primorskem tehnološkem parku za Goriško, Primorsko-notranjsko in Obalno-kraško regijo ter zamejstvo. 
- Pisne poslovne modele tekmovalcev je ocenjevalo 67 podjetnikov.
- Sklepno dejanje tekmovanja je bil pitch pred nacionalno komisijo, ki so ocenjevali poslovne modele osnovnošolcev, dijakov in mladih do 29. mladi. 
- V komisiji so bili tudi Kristina Kočet Hudrap, ustanoviteljica podjetja Tiko Pro in članica upravnega odbora SBC, Andraž Žurman, ustanovitelj in direktor podjetja LabCore in predsednik SBC Mladih, in Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo in član SBC. 

Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih in strokovnih ekskurzijah v tujini. Letos so prvič izvedli tudi POPRI festival podjetnosti podjetništva mladih Slovenije.DSC_6360-Enhanced-NRbw --.jpg

popri - sbc.jpg

Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v Kulturnem domu Nova Gorica. Intenziven dan so zaključili polni vtisov in z zavezo, da v prihodnje Slovenija s POPRI postane država, kjer imajo mladi največ priložnosti, da resnično ustvarjajo bolj podjetno prihodnost, hkrati pa tudi, da Slovenija postane zgled Evropi z vzpostavitvijo celovitega sistema podpore podjetništvu in podjetnosti mladih. 

Televizijska prispevka o tekmovanju si lahko ogledate na TEJ in TEJ povezavi. 

DSC_5366bw ---.jpg

 

POPRI mladim še dodatno širi obzorja 

Finale POPRI poleg tekmovalnega dela ponuja tudi raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje za mlade. Na letošnjem POPRI festivalu podjetnosti in podjetništva mladih Slovenije v Novi Gorici so lahko mladi spoznali uspešne POPRI tekmovalce iz preteklih sezon, ki si utirajo podjetniško pot ter se mrežili s podjetniki in gospodarstveniki. 

Primorski tehnološki park je podelil nagrado, ki jo omogoča Norveški finančni mehanizem za najbolj trajnostno usmerjene poslovne modele. Dijaška in študentska ekipa, ki sta najbolj prepričali s predstavitvijo, se bosta udeležili strokovne ekskurzije na Islandijo. Izbrani sta bili ekipi Marker Filler v kategoriji dijaki in Moja zverinica v kategoriji mladi do 29. leta.

POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so še Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občino Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano