Milan Kuster za Siol.net: Ne boste verjeli, koliko je objektov, v katerih ljudje živijo s plesnijo 

Člani

06. April 2024

Milan Kuster za Siol.net: Ne boste verjeli, koliko je objektov, v katerih ljudje živijo s plesnijo 

Vprašanje kakovostnega prezračevanja je še vedno preveč zanemarjeno, čeprav ima zelo velik pomen za kakovost bivanja in življenja, je v pogovoru za Siolov podcast povedal član SBC Milan Kuster, direktor podjetja i-Vent. 

»Velika težava je vlaga. Povprečna štiričlanska družina v zrak spusti 15 litrov vode dnevno in ta vlaga mora nekam iti. Prvi alarm je kondenz na oknu,« v pogovoru z novinarjem Srdjanom Cvjetovićem opozarja Kuster. 

V evropskih državah ogromno časa preživimo v zaprtih prostorih – ne samo doma, temveč tudi v službi in drugje. Podobno kot človek morajo dihati tudi hiše in stanovanja. Pri tem je pomembna izmenjava zraka v notranjih prostorih, a brez ustreznih sistemov smo izpostavljeni smogu in hrupu. 

Stroka se srečuje pojavom, ki mu rečejo sindrom bolnih stavb. »Pozabljamo, da velik del življenja prespimo, vsi pa smo poskrbeli, da smo zamenjali okna spalnice in jih zatesnili. Ali vstanemo vsake tri ure, da bi prezračili spalnico? Povprečen par porabi kakovosten kisik v spalnici v dveh ali treh urah, brez prezračevanja so mejne koncentracije delcev zjutraj presežene tudi do osemkrat.«

Zato prezračevanje deset minut dnevno ni dovolj. »Stroka zagovarja, da bi morali vsake tri ure za pet minut ustvariti prepih. Toda kdo to počne? In tudi, če bi to počeli, bi s tem izgubili vse energetske prihranke!«, dodaja Kuster. 

Podcast si lahko ogledate na tej povezavi. 

Vabljeni tudi k ogledu Siolovega podcasta, v katerem je Martin Jezeršek, lastnik podjetja Jezeršek in član upravnega odbora SBC, spregovoril o poslu, kulinariki in o tem, kaj si misli o Ani Roš

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano