(fotozgodba) Joc Pečečnik in Igor Akrapovič več kot 500 mladim predstavila svojo pot do uspeha

Dogodki

16. April 2024

(fotozgodba) Joc Pečečnik in Igor Akrapovič več kot 500 mladim predstavila svojo pot do uspeha

Joc Pečečnik in Igor Akrapovič sta danes v dvorani Smelt v Ljubljani nagovorila več kot 500 študentov in drugih mladih, ki jih zanima podjetništvo. 

V podjetništvu je pomembno, da si izbereš prave sodelavce, takšne, ki znajo več od tebe, je dejal Joc Pečečnik. »Imam to lastnost, da dobro poslušam, da kar slišim si zapomnim in da te nasvete tudi upoštevam. Sem človek, ki rdečo in modro zmešam tako, da iz tega nastane lepa vijolična,« je na vprašanje, kako mu je uspelo priti na vrh, odgovoril Joc Pečečnik. 

»Podjetniki imamo na poti uspešne mejnike. Ženemo se, da jih dosežemo. A ko jih, nismo kaj dolgo zadovoljni. Ves čas želimo naprej,« je podjetniško strast in željo po nenehnem napredku opisal Igor Akrapovič. 

Pogovor s predsednikom in podpredsednikom SBC je vodil Andraž Žurman, predsednik sekcije SBC Mladi, tudi sam solastnik uspešnega in hitro rastočega podjetja LabCore. 

»Da bom podjetnik, sem vedel že pri osmih ali devetih letih. Vedel sem, da želim nekaj delati in ustvarjati sam, ne pa še, kaj točno. Pri dvajsetih sem odprl podjetje. Pred tem sem delal razna občasna dela, montiral avto alarme, spoznal sem se z računalništvom. Ugotovil sem, da samo s trgovino ni dolgoročnega zaslužka,« je povedal Joc Pečečnik.

Začel je razvijati POS blagajne in softver zanje, bil je boljši od ostalih. Ko smo imeli v Sloveniji instaliranih 1600 blagajn, je vedel, da so njihovi produkti dobri. Cilj je bil zanj dosežen. »Zaposlenim sem rekel, da jim prodam podjetje za en evro, če me nobena stranka 365 dni ne pokliče, da je kaj narobe. POS Elektronček še danes uspešno deluje, tako uspešno, da so člani SBC – Kluba slovenskih podjetnikov,« je dejal Pečečnik. 

Obsedenost z motošportom, ki je prerasla v podjetniško zgodbo

»Moja obsedenost z motocilki se je začela pri sedmih, osmih letih. Očeta sem prepričal, da mi je kupil motocikel. Ko sem prvič gledal tekmo motociklov, se mi je odprlo nebo. Moj edini cilj od takrat je bil, da bom svetovni prvak, kar se ni čisto uresničilo,« se spominja Igor Akrapovič

Ukvarjati se je začel s podjetništvom, sestavljal je zvočnike, star je bil 16 let. Pri 18 letih si je kupil prvi motocikel. Šel je na prvo dirko v Osijeku, kjer je bilo več kot 30 tekmovalcev. »Na prvem treningu sem bil četrti, na dirki potem drugi. Tako se je začela moja kariera vzponov in padcev, ki je trajala 11 let,« opisuje športno pot, ki ji je sledil vstop v podjetništvo.

»V Sloveniji so bili takrat zelo težki časi za podjetnike in obrtnike, zato se jih je ogromno preselilo na Hrvaško, kjer so bile razmere ugodnejše, čeprav je bila zakonodaja po vsej Jugoslaviji enaka, a je na Hrvaškem niso izvajali. Tudi moj oče je šel takrat na Hrvaško,« pravi Akrapovič. V začetku devetdesetih let je začel sam izdelovati izpušne sisteme, pri tem ga je žena zelo podpirala. Pritegnili so pozornost nemških izdelovalcev motociklov, saj so bili njihovi izpušni sistemi boljši od drugih. 

O igralništvu ni vedel nič 

Pečečnik je v igralništvo vstopil preko ene od strank, najemnika njihovih gostinskih blagajn. Nekoč so ga poklicali ob enajstih zvečer, da imajo težavo z igralnim avtomatom. Pokazali so mu nedelujočo napravo z žogicami in ga prosili, naj jo popravi. Prej nikoli ni bil v igralnici, ni vedel, kaj naj, o igralništvu, kot pravi, 'ni imel pojma'. Razstavil je napravo in videl, da je zadaj računalnik. Popravil ga je in naprava je začela delovati. Gostje v lokalu so bili veseli.

Direktor podjetja ga je naslednje jutro, ko so poslali račun, klical, naj takoj pridem k njemu v pisarno. Račun je bil prenizek glede na to, koliko so takrat v podjetju plačevali drugim za popravilo igralnih avtomatov. Pečečnik je računu na koncu zneska dodal ničlo in vstop v igralništvo se je začel. 

Obseden s perfekcijo

Igor Akrapovič je z razvojem izpušnih sistemov vstopil v dotlej nerazvito nišo. Kot pravi, je bil o uspehu prepričan od prvega trenutka. »Absolutno sem vedel, da mi bo uspelo, saj sem obseden s perfekcijo. Na evropskem trgu so bili izpušni sistemi izjemno slabo razviti. Edini dobri izpušni sistemi, japonski, so imeli astronomske cene. Mi pa smo razvili izpuh, ki je bil kljub boljši kakovosti bistveno cenejši.«

Akrapovič je po besedah njegovih besedah še danes majhen proizvajalec. Danes delajo tudi v segmentu after-marketa, torej za proizvajalce, ki vgrajujejo njihove produkte v svoje avtomobile, na primer za Lamborghini. 

V prihodnjih dneh bomo objavili posebno izdajo SBC Podcasta s posnetkom pogovora z Jocem Pečečnikom in Igorjem Akrapovičem. Vabljeni k spremljanju naših digitalnih medijev. 

Oglejte si utrinke z dogodka v fotozgodbi Barbara Reye: 

SBC s študenti in mladimi, Smelt_70Foto- Barbara Reya Large.jpeg

DSC02130.JPG

SBC s študenti in mladimi, Smelt_108Foto- Barbara Reya.JPG

SBC s študenti in mladimi, Smelt_100Foto- Barbara Reya Large.jpeg

DSC02132.JPG

IMG_1555.JPG

SBC s študenti in mladimi, Smelt_82Foto- Barbara Reya Large.jpeg

IMG_1553.JPG

IMG_1552.JPG

IMG_1551.JPG

 

 

geacollage - white.svg               tikopro-white.svg               IT melona.svg               kauch white.svg               labcore - white.svg

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano