Forbes o podjetju Džungla Plants: Od 1.500 evrov začetnega vložka do 7.000 prodanih izdelkov mesečno 

Člani

17. April 2024

Forbes o podjetju Džungla Plants: Od 1.500 evrov začetnega vložka do 7.000 prodanih izdelkov mesečno 

Slovenska izdaja svetovno znanega medija Forbes je predstavila primer uspešne poslovne zgodbe podjetja Džungla Plants. Tega je s poslovno partnerico ustanovila članica SBC Mladih Tjaša Jarc. Opisali so njuno poslovno pot od prve poslovne iskre med epidemijo koronavirusa do izvirne poslovne filozofije, ki vključuje pristno vez z rastlinami, stalno skrb za kakovost izdelkov, oseben pristop in odzivnost pri reševanju reklamacij. 

Ko so zaradi epidemije koronavirusa številni podjetniki zapirali vrata, se je za prijateljici Tjašo Jarc in Tilyen Mucik poslovna pot šele začela. Povezavo z rastlinami sta imeli že od otroštva, dokončen klik pa se je zgodil med Tjašino vožnjo do vrtnega centra, ko je razmišljala, zakaj se mora po lončnico peljati čez celotno mesto, v mediju Forbes Slovenija piše novinar Marko Rabuza

»Vprašala sem se, zakaj ne obstaja dobra spletna trgovina z eksotičnimi rastlinami,« se začetkov v letu 2020 spominja Tjaša Jarc. Poklicala je dolgoletno prijateljico iz domačega Velenja Tilyen, ki je v tistem času zaključevala študij fotografije. Zaradi zaprtja javnega življenja so ji odpadli številni projekti in Tjaša ji je predlagala, da bi se začeli ukvarjati s spletno prodajo rastlin, predvsem takšnih, ki jih je težje dobiti.

Domača džungla je dala ime podjetju 

Tjašin klic je bil usoden. Tilyen je ravno v tistem času iz tujine je naročala redkejše primerke, njena strast do rastlin je postajala vse močnejša. Ustanovili sta podjetje Džungla Plants, specializirano trgovino za eksotične rastline. Kot piše Forbes, sta ime izbrali zaradi priročnosti, saj so se prijatelji pogosto šalili, da ima Tilyen doma džunglo. 

Na sprva preprosti spletni strani, ki sta jo oblikovali, ima je uspelo že pred izvedbo prvega naročila zbrali 600 elektronskih naslovov. To je bila zanju potrditev, da je trg pripravljen na njuno ponudbo. Ponudnika, ki bi imel dobro razvito spletno trgovino z redkimi rastlinami, namreč ni bilo. Svoje je naredila tudi epidemija, ki je marsikoga spodbudila k ukvarjanju s tem hobijem.  

Eksotiki se pridruži bogata ponudba drugih rastlin

Njun začetni vložek poleg ustanovitvenega kapitala je bil 1.500 evrov. Porabili sta ga za prvo naročilo rastlin. Razprodali sta jih v dveh tednih, poroča Forbes. Ponudbi eksotičnih rastlih so se do danes pridružile tudi običajne sobne rastline, zunanje rastline, semena in rastline, primerne za poslovne prostore in izposoja za različne dogodke in snemanja.

Kako se je posel Džungla Plants razvijal in rasel, kako se danes približuje sedemmestnemu prometu, kakšna je poslovna filozofija podjetja, katera znanja pri rasti podjetja s pridom uporabljata poslovni partnerici ter zakaj je bila širitev na Hrvaško za Tjašo in Tilyen drugačna od širitve v Italijo, preberite v članku na tej povezavi na spletni strani Forbes Slovenija.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano