Evropski komisar obiskal člana SBC, ki proizvaja strateške izdelke za Evropo

Člani

26. April 2024

Evropski komisar obiskal člana SBC, ki proizvaja strateške izdelke za Evropo

»Evropski komisar Thierry Breton nas je obiskal, ker imamo odprtih devet mednarodnih razvojnih programov. Razvijamo magnete, aplikacije in razne nove materiale. Komisar nas je prišel podpret, saj smo strateški proizvajalec magnetov za celoten evropski trg,« nam je pojasnil Albert Erman, lastnik podjetja Magneti Ljubljana in član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. 

Podjetje Magneti Ljubljana, eno od treh še delujočih evropskih podjetij, ki izdeluje magnete, je pri razvoju tesno povezano s podjetij in inštituti iz Slovenije in tujine, sodeluje tudi s fakultetami. 

»Od leta 1986, ko sem se pridružil podjetju Magneti, je v Evropi propadlo 27 proizvajalcev magnetov, večinoma zaradi konkurence iz Kitajske. Smo skorej edini v tem delu sveta, ki proizvajamo konkurenčne in kakovostne magnete. Je pa res, da smo zaradi tega enkrat dražji od kitajskih konkurentov,« razloži Erman. Nekatera slovenska podjetja od proizvajalcev kupujejo tudi po 30 milijonov magnetov letno in to, ali je nabavna cena en ali dva evra, je pomemben dejavnik, pojasni Erman ter doda, da je razlika v ceni posledica kakovosti surovin, ki jih uporabljajo v procesu izdelave. 

magneti obisk 1.jpg

Albert Erman opiše zahteven postopek izdelave magneta. To sestavlja 15 faz, vsaka pa je podvržena strogemu nadzoru, kjer se preverja upoštevanje tehnološkega predpisa. Postopek nadziramo z merilnimi instrumenti v vrednosti 10 milijonov evrov. Evropski komisar je prišel pogledat, kam je šel bruseljski denar. Pokazali smo mu proizvodni proces. Videl je, da naša tovarna izdela 100 milijonov magnetov na leto,« je povedal Erman, čigar podjetje je sploh edino v Evropi, ki izdeluje klasične kovinske magnete. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano