Tri od štirih žensk v Sloveniji menijo, da imajo v karieri manj priložnosti od moških

Stališča

07. Marec 2024

Tri od štirih žensk v Sloveniji menijo, da imajo v karieri manj priložnosti od moških

Tako kaže nedavna raziskava, ki so jo v mednarodnem partnerstvu opravili pri Inštitutu Mediana. V Sloveniji je visoka tudi percepcija plačne neenakosti: le 2 % vprašanih ženske je mnenja, da so plače žensk višje, 35 % jih meni, da so enake, kar 46 % pa, da so nižje. ​​​​​

Združenje WIN, vodilno svetovno združenje za raziskovanje trga in javnega mnenja, je v začetku leta v sodelovanju z Inštitutom Mediana (tudi član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov) raziskovalo stališča in prepričanja približno 34 tisoč ljudi iz 39 držav sveta. V raziskavi so se med drugim osredotočili na vprašanje enakosti spolov. Glavne ugotovitve iz raziskave navajamo v nadaljevanju. 

Možnosti žensk v primerjavi z moškimi

- 73 % prebivalk Slovenije meni, da imajo ženske v Sloveniji manjše možnosti kot moški pri zaposlovanju in karieri. Ta delež je višji od evropskega povprečja (66 %) ter občutno višji od globalnega povprečja, ki znaša 54  %. 
- Slovenija se uvršča povsem na dno lestvice po deležu žensk, ki menijo, da imajo ženske v naši državi več priložnosti kot moški – s tem se strinja zgolj 2 % anketirank.  Stanje je še nekoliko slabše na Hrvaškem, kjer kar 81 % žensk meni, da imajo manj možnosti, le 1 % pa, da imajo več možnosti kot moški kolegi.  
- V svetovnem povprečju 54 % žensk meni, da imajo manj možnosti v primerjavi z moškimi, medtem ko je enakega mnenja zgolj 34 % moških. 45 % jih meni, da imajo ženske enake priložnosti, kot jih imajo sami (med ženskami: 33 %). 
- Manjši delež celotne populacije (13 % celotne populacije, 9 % med ženskami in 17 % med moškimi) pa meni, da imajo ženske več kariernih priložnosti. V primerjavi z 2023 so ti deleži ostali praktično nespremenjeni, kar nakazuje, da do občutnega napredka ni prišlo. 
- Najbolj kritični regiji na svetu sta Evropa in Bližnji vzhod s Severno Afriko. V slednji 59 %  žensk meni, da imajo na delovnih mestih manj priložnosti kot moški, med evropskimi ženskami pa ta delež znaša 66 %. Po drugi strani je mnenje, da imajo ženske več priložnosti, najbolj prevladujoče v Afriki, kjer je tega mnenja 28 % vprašanih (+19 % glede na svetovno povprečje). 

Delež žensk, ki menijo, da imajo manj priložnosti v službi in karieri, je najvišji pretežno v evropskih državah. Med prvimi 15 državami z najvišjimi deleži strinjanja s to trditvijo je kar 10 evropskih, na prvem mestu pa je Hrvaška. Slovenija zaseda 8., Srbija pa 9. mesto. 

Ali menite, da imajo ženske v vaši državi enake, večje ali manjše možnosti kot moški pri zaposlovanju in karieri? % med ženskami. Delež »ne vem« ni prikazan.
ženske raziskava 1.png

Plače

- Ob vprašanju, ali menijo, da je plača žensk na njihovem delovnem mestu višja, nižja ali enaka njihovi plači, je v Evropi kar 42 % vprašanih žensk mnenja, da je plača nižja, približno tretjina, da je plača enaka, zgolj 5 % pa, da je višja.
- Obstaja precejšnja vrzel med percepcijo moških in percepcijo žensk. Medtem, ko je globalno mnenja, da ženske zaslužijo manj kot moški, 38 % žensk, isto meni 29 % moških. Na drugi strani 35 % žensk in 47 % moških meni, da imajo ženske na enakih delovnih položajih tudi enake plače, kot moški. 
- Vrzel je najvišja v Evropi in Amerikah, kjer 42 % anketiranih žensk meni, da imajo nižje plače. Na drugi strani je tega mnenja »le« četrtina vprašanih žensk na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. 

Tudi pri plačah se je Slovenija znašla na seznamu držav, v katerih je percepcija plačne neenakosti med ženskami najvišja, in sicer na 11. mestu. V Sloveniji je le 2 % vprašanih žensk mnenja, da so plače žensk višje, 35 % meni, da so enake, kar 46 % pa, da so nižje. Še slabšo sliko kaže Hrvaška (0 % višje, 31 % enake, 51 % nižje). Na Hrvaškem se je od lanskega leta bistveno povečal delež žensk, ki menijo, da imajo nižje plače, in sicer s 33 % na 51 %. 

Ali menite, da je plača žensk v primerjavi z moškimi na vašem delovnem mestu višja, nižja ali enaka njihovi plači? % med ženskami. Deleža »ne vem« ni prikazan. 
ženske raziskava 2.png

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano