Tanja Skaza o tem, kako podjetja dobijo kader in zakaj morajo vodje delati na sebi 

Člani

29. Marec 2024

Tanja Skaza o tem, kako podjetja dobijo kader in zakaj morajo vodje delati na sebi 

»Če hočete obdržati kader ali dobiti ustreznega, je pomembno, da v podjetju postavite in delate na vrednotah, jih živite, verjamete v poslanstvo in vizijo,« je prepričana članica SBC Tanja Skaza, ustanoviteljica Inštituta Skaza in solastnica podjetja Skaza.

V njenem času se je podjetje preoblikovalo iz garažnega v visokotehnološko razvojno podjetje, s še enkrat več zaposlenimi.

»Vse se začne pri vodstvu. Ko voditeljica ali voditelj delata spremembe, se potem to pozna na zaposlenih,« še izpostavi in dodaja, da je treba delati na sebi, osebnem odnosu, potem to širiti naprej. Govori o osebnih izkušnjah, ki jih dela v številnih uspešnih družinskih podjetjih, z vodstvi, hkrati pa z motivacijskimi govori opolnomoča tudi zaposlene v podjetjih. »Ljudje smo navajeni, da zmeraj stremimo k uspehu, da morajo biti rezultati in potem dostikrat, ko imamo rezultate, nismo srečni.«

S procesom dela na sebi se doseže spremembo. Zato tudi Akademija Spremembe vredna, ki je namenjena ženskam. »Želim, da se ta moj duh srčnosti širi naprej. Ko ti začneš nekaj delati z veseljem in zadovoljstvom, potem tudi pridejo rezultati,« poudarja.

Tako se širi tudi njena Akademija Spremembe vredna v sklopu Inštituta Skaza, ki ga vodi. Akademija traja dobrega pol leta, zdaj vpisujejo že četrto generacijo. O tem, kako je šla opolnomočiti in povezovati v Akademiji sprememb ženske, Tanja deli izkušnjo: »Ko sem kot menedžerka prosila za pomoč, sem prej dobila moško pomoč kot žensko.« Poslanstvo Akademije je opolnomočenje, sprejemanje, predvsem pa spodbujanje žensk k osebni rasti in povezovanju. Če želiš spremembo, so potrebni procesi, tudi rituali, sicer spremembe ne moreš pričakovati.  

Uspešni ljudje se velikokrat ne upajo pokazati ranjenosti 

»Spomnim se, da je velikokrat marsikdo, ko je na višku kariere, ranjen, ampak si tega ne upa pokazati. Gre tako za moške kot ženske. Bistvo je, ali se znamo naravnati, da je to samo ena izkušnja in priložnost,« pravi sogovornica, ki je dejansko 20 let rasla v vodstvenem kadru. »Tu veliko pomagam v podjetju, da je potreben pogovor in delo na sebi. Ni treba trpljenje, da si uspešen. Ni treba skrivati, kaj imaš. Ko začnemo živeti, kar smo, nas ljudje takšne tudi sprejmejo. Tisti, ki nas ne sprejmejo, pa tako ali tako odidejo, kar ni nič narobe. Pravim, vsak izbere svojo vlogo, župane pa izbira ljudstvo.« 

Tanja Skaza je trgu prvič predstavila tudi energijski lonček Skaza Cup Creator s certifikatom Inštituta BION, ki potrjuje pozitiven energijski vpliv na človeško telo, ustvarila sta ga z možem Igorjem Skazo. Gre za možnost izbire med simboli, med njimi obilje, zdravje, ljubezen. 

Tanja Skaza je vizionarska voditeljica, kar potrjujejo številne prejete nagrade tako v Sloveniji kot tujini. Od mlade menedžerke Združenja Manager do priznanja na svetovnem kongresu podjetnikov za njen izjemen prispevek k razvoju ženskih podjetnic v osrednji in jugovzhodni Evropi. Sedaj nadaljuje svoj vpliv z ustanovitvijo že četrte generacije Akademije Sprememba vredna. Skozi njene procese coachinga, izobraževanj in procese transformacije poslovne in osebne rasti je svojo pot našlo že več kot 400 strank. Poslanstvo Inštituta Skaza je okrepiti vodje in direktorje podjetij z razvojem veščin vodenja timov. Verjame namreč, da uspešna podjetja temeljijo na odlično usklajenih ekipah, ne zgolj na vrhunskih posameznikih. 
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano