Aktualno ta teden: gospodarstvo in poslovno okolje (18. marec–24. marec)

Dogodki

18. Marec 2024

Aktualno ta teden: gospodarstvo in poslovno okolje (18. marec–24. marec)

Pregled pomembnejših dogodkov za podjetja in gospodarstvo v tekočem tednu. 

PONEDELJEK, 18. marca

BRUSELJ - Zasedanje zunanjih ministrov držav EU, iz Slovenije se ga bo udeležila ministrica Tanja Fajon, na katerem bodo razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini, razmerah v Belorusiji in dogajanju na Bližnjem vzhodu.

BRUSELJ - Evropski humanitarni forum v organizaciji Evropske komisije in belgijskega predsedstva Svetu EU, ki se ga bo udeležila zunanja ministrica Tanja Fajon. (še 19.)

DUNAJ - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se bo udeležila konference predsednikov parlamentov Strategije EU za podonavsko regijo. Ob robu konference se bo med drugim sestala s predsednikom ukrajinske vrhovne rade Ruslanom Stefančukom. (še 19.)

JESENICE - Dogodek ob preboju vzhodne cevi avtocestnega predora Karavanke, nagovor bo imel predsednik vlade Robert Golob, dogodka se bo udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

LJUBLJANA - Predvidoma sestanek vladne strani in zdravniškega sindikata Fides, na katerem se bodo usklajevali glede poteka mediacije.

LJUBLJANA - Delovno srečanje predsednika vlade Roberta Goloba in mariborskega župana Saše Arsenoviča.

LJUBLJANA - Okrogla miza na temo EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi v organizaciji Centra za mednarodne odnose FDV v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije in zavodom Prijatelji Zahodnega Balkana.

 

TOREK, 19. marca

LJUBLJANA - Kmetijske organizacije bodo v primeru neizpolnitve njihovih zahtev v središču Ljubljane pripravile protestni shod.

BRUSELJ/BRUGGE - Razprava odbora za zunanje zadeve v Evropskem parlamentu o širitvi EU, ki se ga bo udeležila zunanja ministrica Tanja Fajon. Fajon bo govorila tudi na dogodku EU Transatlantic Conference 2024 v organizaciji AmCham Europe in v Bruggeu obiskala College of Europe.

BRUSELJ - Zasedanje ministrov članic EU, pristojnih za evropske zadeve, ki se bodo posvetili pripravam na zasedanje Evropskega sveta, udeležil se ga bo državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 se bo za zaprtimi vrati dogovorila o delu.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, bo zaslišala in soočila direktorja NPU Darka Muženiča in direktorja Sove Joška Kadivnika.

LJUBLJANA - Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti bo razpravljala o stanju na področju energetske revščine.

ŠKOFJA LOKA - Gorenjski razvojni forum v organizaciji Akademije Finance o izzivih Selške in Poljanske doline v luči popoplavne sanacije z udeležbo oz. nagovorom gospodarskega ministra Matjaža Hana in predsednika DS Marka Lotriča.

 

SREDA, 20. marca

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Na uradnem obisku v Sloveniji bo predsednik Poljske Andrzej Duda, ki se bo srečal s predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednikom DS Markom Lotričem. (še 21.)

LJUBLJANA - Predvidoma nadaljevanje stavke zaposlenih na upravnih enotah (vsako sredo do izpolnitve zahtev).

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo med drugim obravnaval sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma in predlog o spremembah zakona o volitvah v državni zbor.

 

ČETRTEK, 21. marca

BRUSELJ - Začelo se bo dvodnevno zasedanje voditeljev držav članic EU, ki se ga bo udeležil tudi premier Robert Golob. V ospredju vrha bodo zunanjepolitične teme, predvsem Ukrajina, Bližnji vzhod in širitev. Golob se bo pred tem na sedežu Nata sestal z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom in se udeležil prvega vrha o jedrski energiji, ki ga pripravljata Mednarodna agencija za jedrsko energijo in Belgija.

BRDO PRI KRANJU - Srečanje notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije.

PLANICA - Odprtje slovensko-poljskega poslovnega foruma o kibernetski varnosti in umetni inteligenci, govorca bosta med drugim predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik Poljske Andrzej Duda.

LJUBLJANA - Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog o spremembah zakona o volitvah v državni zbor.

LJUBLJANA - Skupna seja odborov DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter za gospodarstvo, na kateri bodo na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavali konkurenčne izzive industrije ob energetski draginji in pomanjkanju kadrov.

PORTOROŽ - Dogodek o meroslovju v digitalnih okoljih, uvodne nagovore bodo imeli predsednik DS Marko Lotrič, direktor Urada RS za meroslovje Samo Kopač in dekan Fakultete za organizacijske vede Kranj Iztok Podbregar.

 

PETEK, 22. marca

BRDO PRI KRANJU - Neformalno srečanje ministrov za notranje zadeve držav procesa Brdo, ki bodo razpravljali o učinkovitem upravljanju migracij s poudarkom na krepitvi boja proti tihotapljenju migrantov.

TRST - Zasedanje skupnega odbora Slovenija - Furlanija-Julijska krajina (FJK), ki ga vodita zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednik FJK Massimiliano Fedriga.

LJUBLJANA - Dogodek o ohranjanju konkurenčnosti in socialne pravičnosti v novi fiskalni realnosti, ki ga organizira ministrstvo za finance.

LJUBLJANA - Konferenca Britansko-slovenske gospodarske zbornice na temo zelenih financ in zavarovanj z nagovoroma guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta in britanske veleposlanice Tiffany Sadler.

KRANJSKA GORA - Slovensko-kosovski poslovni forum, ki ga v sodelovanju s Spirit Slovenija in kosovskimi partnerji organizira Center za mednarodno poslovanje GZS, nagovor bo med drugim imel gospodarski minister Matjaž Han.

KOMENDA - Odprtje Spomladanskega kmetijsko obrtnega sejma (do 24.), udeležila se ga bo ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić.

LJUBLJANA - Statistični urad RS bo objavil januarske podatke o plačah zaposlenih pri pravnih osebah ter izsledke marčnih raziskav o gospodarski klimi in o poslovnih tendencah.

 

NEDELJA, 24. marca

PLANICA - Vrhunec štiridnevnega zaključka sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške, Planica pa bo v četrtek na srednji skakalnici gostila tudi tekmo skakalk. Letošnji finale bo poleg 90. obletnice prve tekme v Planici zaznamovalo tudi športno slovo legendarnega Petra Prevca.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano