Poziv podjetjem za predložitev dokazil o dejanski škodi v gospodarstvu za poplave v avgustu 2023

Izbrani nasveti

22. Februar 2024

Poziv podjetjem za predložitev dokazil o dejanski škodi v gospodarstvu za poplave v avgustu 2023

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je vsem oškodovancem poplav v avgustu 2023 posredovalo elektronski poziv za predložitev dokazil o dejanski škodi. Rok za oddajo dokazil je 22. 3. 2024.

Prizadeta podjetja in drugi gospodarski subjekti , morajo za škodo na strojih, opremi in zalogah predložiti uradna cenilna poročila. Kot ustrezna veljajo cenilna poročila treh vrst cenilcev:

Za škodo nastalo zaradi izpada prihodka zadoščajo zahtevani računovodski podatki o dodani vrednosti.

Pri obdelavi vlog je zaradi velikega števila oškodovancev ključna popolna vloga, ki bo omogočila takojšnjo obdelavo primera. Na ministrstvu prosijo vse oškodovance, da so pri izpolnjevanju natančni in sledijo navodilom za izpolnitev Obrazca za dokazovanje škode, ki so del obrazca in so ga prejeli po elektronski pošti.

Na spletnem mestu je objavljena tudi Powerpoint predstavitev z navodili in odgovori na najpogostejša vprašanja.

Vsi oškodovanci se lahko za več informacij obrnejo na telefonsko številko 114 ali na e-mail poplave2023.mgts@gov.si ter na spletno stran Ukrepi za oceno in povračilo škode | GOV.SI

Sprejet Program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023

Vlada je 15. 2. 2024 sprejela Program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023 v skupni višini 230 milijonov evrov. To je pravna podlaga za izplačilo preostalega dela pomoči gospodarstvu, potem ko je gospodarsko ministrstvo 957 oškodovancev že izplačalo 35.418.004,40 evrov. Končna višina posameznega izplačila bo odvisna od dokazane škode in bo znašala 45 odstotkov škode, če oškodovanec ni imel ustreznega zavarovanja oziroma 60 odstotkov škode (v katero je vključen tudi znesek zavarovalne vsote), če je imel oškodovanec sklenjeno zavarovanje.

Več o skupni škodi in nadaljnjih korakih na spletnem mestu Sprejet Program za odpravo posledic škode v gospodarstvu po avgustovskih poplavah | GOV.SI

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano