#19 SBC Aktualno | JEK 2: Zakaj ga potrebujemo in kako bo vplival na našo prihodnost

Podcast

09. Februar 2024

#19 SBC Aktualno | JEK 2: Zakaj ga potrebujemo in kako bo vplival na našo prihodnost

Zvečer prižgemo luči, čez noč polnimo telefone, hrana je v hladilniku vedno na voljo, toplotna črpalka skrbi za ogrevanje pri nas, pralni in pomivalni stroj delata na polno. Če ne že danes, pa bo morda kmalu še električno avto, ki se bo polnil na dvorišču. Elektrika je danes dobrina, brez katere ne moremo. Povsod in ves čas. Položnica zanjo pa še zdaleč ne najdražja, še televizija, telefon pa še kaj stane več kot elektrika.

- Zakaj torej potrebujemo Jek 2? Ker bo treba Teš 6 zapreti, ker gospodarstvo in mi vsi potrebujemo vse več elektrike, kar kaže, da smo vse bolj razviti. Kje je tu trajnost?
- Zakaj nimamo več vetrnic in sončnih panelov?
- Kako je mogoče, da se strokovnjaki ne strinjajo, kako naprej, kaj je prihodnost?
- Kako naj torej politiki, ki jim ne zaupamo in poznamo zgodbe o desetinah milijonov, ki so si jih razdelili pri gradnji Teš 6, prepričajo, da bo treba dati milijarde za Jek 2?

O tem je Gregor Trebušak govoril z direktorjem HSE-ja Tomažem Štokljem, dekanom Fakultete za energetiko dr. Sebastijanom Semetom in dr. Rafaelom Mihaličem, vodjo Laboratorija za preskrbo z električno energijo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano