Joc Pečečnik pojasnil situacijo v podjetjih Moda Mi&Lan in Costella

Člani

10. Januar 2024

Joc Pečečnik pojasnil situacijo v podjetjih Moda Mi&Lan in Costella

Joc Pečečnik s skupino Elektronček Group ni uspel rešiti podjetja Moda Mi&Lan. Po drugi strani pa podjetje Costella, ki je prav tako v lasti skupine Elektronček Group, začenja novo poglavje in bo dodatno zaposlovalo. Podrobnosti je predstavil na današnji novinarski konferenci. 

Pečečnikovo podjetje Elektronček Group je lani spomladi kupilo podjetje Moda Mi&Lan. Čeprav je Elektronček v podjetje vložil dva milijona evrov, izplačal zaostale plače in druge obveznosti do zaposlenih, jim podjetja ni uspelo rešiti. Eden od poglavitnih razlogov je tudi pomanjkanje kadra. V prihodnjih letih se namreč upokoji večji del zaposlenih, novih zaposlenih pa jim kljub prizadevanjem, tudi iskanju kadra v sosednjih državah, ni uspelo pridobiti. 

Moda Mi&Lan

Pečečnik je povedal, da ga je nekdanji lastnik prosil za pomoč, da nekako reši podjetje, za kar naj bi potreboval zgolj 300.000 do 400.000 posojila ali vložka. »V moji pisarni so jokali in prosili za pomoč. Celoten naš kolektiv se je odzval na čustva, saj smo tudi podjetniki samo ljudje,« je dejal. Da bi umirili zahtevne razmere, je Pečečnikova družba Elektronček tekstilni družbi pomagala z nakazilom 400.000 evrov, kar je pokrilo zaostale obveznosti do dobaviteljev in plače, prispevke in regres za zaposlene.

Tedanjemu lastniku so bili pripravljeni pomagati stopiti na pot, ki bi podjetju omogočila preživetje, če bi jim  predstavil vzdržen poslovni načrt. Kmalu so ugotovili, da je položaj tekstilne družbe bistveno slabši, kot jim ga je predstavil tedanji lastnik. Zaradi nezaupanja so bili primorani prevzeti podjetje, da bi mu poskusili omogočiti preživetje.

Kupce so iskali po Evropski uniji in po vsem svetu in kar nekaj dobrih poslov tudi našli. Vendar pa čas res ni bil na naši strani, saj je bilo podjetje v tako slabem stanju, da smo od julija dalje mesečno vanj vlagali po 150.000 evrov in več, pravi Pečečnik. Da bi lažje osvajali trge, kjer je Mura nekoč že bila doma, so odkupili blagovno znamko Mura in ustvarili novo kolekcijo pod tem imenom. Kupce so iskali v Avstriji, Nemčiji, Švici in Združenih državah Amerike.

Z družbo Sportina so se dogovorili, da jim zagotovi prodajna mesta za novo kolekcijo, vendar pa se je kasneje zapletlo, ker lastniki Sportine niso želeli jamčiti, da bodo dobavljeno blago, narejeno izključno za Sportino, tudi plačali, čeprav jim je bil ponujen enoletni rok za plačilo dobavljenih oblačil. Kupca za kolekcijo so našli tudi v ZDA, ta je bil pripravljen skleniti petletno pogodbo za dobavo suknjičev, a so ugotovili, da dolgoročno ne bi mogli izpolnjevati pogodbe, saj nimajo kadra. V prihodnjih nekaj letih se bo namreč v podjetju upokojila več kot polovica zaposlenih, novih zaposlenih pa kljub intenzivnemu iskanju niso uspeli najti. 

Podjetje so poplačilu obveznosti ponudili v odkup prejšnjemu lastniku za en evro. Ta se za odkup ni odločil, zato so se v Elektrončku odločili Modo Mi&Lan, saj v takšnih razmerah nima pogojev za obstoj. P

Costella 

Pečečnik je v zvezi s podjetjem Costella, ki so ga kupili v stečaju, povedal, da je nakup končan, podjetje pa je spet aktivno in bo kmalu znova zaposlovalo. Uredili so nujno prenovo na objektih in napravah ter pripravili podjetje na prihodnost. S kupci so podpisali desetletne pogodbe, ki že v prihodnjem letu presegajo količine vode, ki jih je podjetje Costella napolnilo v najboljših časih. 

Trenutno prenavljajo in dokupujejo proizvodne linije, vrednost celotne naložbe je okoli šest milijonov, voda bo na trgu znova spet predvidoma spomladi. Po novem se bo imenovala Zala. Ta blagovna znamka ima večji tržni delež, več kot polovični na slovenskem trgu. 

»Kakovost blagovne znamke Zala se bo bistveno okrepila, saj je v njej voda, ki jo polnimo iz izvira v pragozdu, ki je pod zaščito Unesca,« je dejal Pečečnik. Za distribucijo te vode bo skrbela družba Nika Bev, ki je lastnica blagovne znamke Zala. Koncesijo so že ustrezno uredili in pridobili odločbo, blagovno znamko Costella pa bodo zamrznili.

Foto: Barbara Reya

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano