»Imamo državo ugrabljeno s strani drugorazrednih uradnikov«

Dogodki

17. Januar 2024

»Imamo državo ugrabljeno s strani drugorazrednih uradnikov«

SBC - Klub slovenskih podjetnikov je danes uspešno izvedel zadnjega, v seriji regijskih dogodkov po Sloveniji. Vrhunec dogodkov SBC pri vas je tako potekal v Kamniku, v prostorih Samostana Mekinje.

Kamnik 4.jpg

V središču zaključnega, trinajstega dogodka SBC pri vas je bila plodna razprava med župani in podjetniki o možnostih okrepitve sodelovanja na ravni lokalnih skupnosti ter izzivih, ki pestijo osrednjeslovensko regijo. Strinjali so se, da bi na strani države potrebovali več posluha za podjetništvo in regijske prioritete in manj birokratizacije. 

»Mi stavimo na povezovanje z lokalnimi skupnostmi za regionalni razvoj. Danes želimo slišati vaše dobre in slabe prakse,« je v uvodu delaj Joc Pečečnik, predsednik SBC. 

Kamnik 2.jpg

Poleg tega po si bili vsi sogovorci enotni, da je v Sloveniji velik problem neustrezne infrastrukture in birokratizacije, še več župan občine Komende je s prstom pokazal na problem javnih uradnikov: »Imamo državo ugrabljeno s strani drugorazrednih uradnikov. In oni vodijo celotno državo. Ministri, župani se menjavajo, ti uradniki, ki so nam ugrabili državo, ostajajo. Oni držijo državo v šahu.«

Kamniški župan je izpostavil pomen podjetništva v lokalnem okolju in zavedanja njihove pomembnosti: »Podjetniki so v Kamniku dobrodošli.« Da ima kamniška občina in podjetniki dober odnos in da govorijo skupni jezik, se je strinjal podjetnik Janko Kuhar, POS Elektronček.

Kamnik.jpg
Država nas mora slišati!

Država ne govori istega jezika kot podjetniki in župani, zato moramo stopiti skupaj, se je oglasil še župan Mengša Bogo Ropotar. Temu je prikimal tudi župan Vodic. »Živimo v dveh svetovih: prvi je svet gospodarstva, drugi svet - je svet javne uprave, kjer je vse prepovedano, kar ni specifično zapisano. Zato imamo v naši državi 2000 zakonov, 28 tisoč podzakonskih aktov in naša država, javna uprava tega ni zmožna absorbirat. In zaradi tega ne moramo biti konkurenčni.«

Domžalska županja Renata Kosec je imela kritičen pogled do ustanavljanja regij in pokrajin. »Sem odločno proti. To je še en velik birokratski mehanizem, ki je drag. Vedno več javnih uslužbencev rabiš, predrag birokratski aparat.« Rešitev vidi v povezanosti, sodelovanju in samozadostnosti.

Kamnik 1.jpg

Janez Novak iz podjetja RLS pa vidi rešitve v tem, da je potrebno biti vodilen in ne le slediti. »Investirajmo v znanje, znanje lahko Slovenci prodamo za veliko denarja.« 

Dogodek se je zaključil s podpisovanjem pisma o nameri o partnerstvu na področju gospodarstva med občinami Osrednjeslovenske regije in SBC – Klubom slovenskih podjetnikov, kar predstavlja pomemben korak k krepitvi sodelovanja med lokalnimi skupnostmi in podjetniki za trajnostno prihodnost gospodarstva v regiji.
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano