"Vlada naj za vsako novo neumnost ukine dve stari"

Dogodki

05. December 2023

"Za vsako novo neumnost naj vlada ukine dve neumnosti iz preteklosti. Le tako je možen napredek." To je sporočilo podjetnikov in županov Goriške regije po današnjem regijskem srečanju SBC pri vas

V Novi Gorici je danes potekal regijski dogodek SBC pri vas, na katerem so podjetniki, župani in drugi odločevalci Goriške regije razpravljali o krepitvi sodelovanja, predlogih ukrepov in možnostih za regijski razvoj in napredek.

Srečanja so se udeležili Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina, Tarik Žigon, župan občine Renče-Vogrsko ter predstavniki SBC Joc Pečečnik (predsednik kluba), . Marino Furlan (podjetje Intralighting, član SBC) in Tomi Ilijaš (podjetje Arctur, član SBC). 

Na dogodek so bile vabljene Mestne občine Nova Gorica ter občine Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Tolmin, Vipava.

Župani in SBC so podpisali pisma o nameri za sodelovanje pri razvoju in napredku lokalnega okolja. 

Joc Pečečnik: "SBC pri vas je akcija, ki poteka eno leto. Njen namen je povezati nosilce lokalnega razvoja in najboljše slovenske podjetnike s ciljem, da izkoristimo vse potenciale, da bo Slovenija razvita bolj uravnoteženo in decentralizirano. Danes smo tu, da se pogovarjamo, da dajemo predloge in iščemo rešitve."

Nova Gorica: Občine zaostajamo za gospodarstvom, potrebovale bi več pristojnosti

Samo Turel: "Gospodarski razvoj je temelj, da ljudje ostanejo v lokalni skupnosti, da si ustvarijo svoj trajni dom. Gospodarskemu razvoju morajo slediti tudi druge politike, ki oblikujejo kakovost bivanja. Zanimivo je, da je SBC za dialog o hitrejšem razvoju Slovenije kot sogovornika izbral občine. To pomeni, da nas podjetniki vidijo kot zelo pomembne faktorje.

Naša občina oziroma njeno središče je geografsko omejena, njen razvoj je možen proti vzhodu. Tu pa trčimo ob prostorsko umeščanje. Po mojem trdnem prepričanju smo glede na hitrost razvoja gospodarstva občine v smislu odločanja v nenehnem zaostanku, saj tudi za najenostavnejše prostorske postopke potrebujemo več let. Tu bi občine morale imeti več pristojnosti. Ta instrument občin bi moral biti okrepljen."

IMG-20231205-WA0001.jpg

IMG-20231205-WA0002.jpg

Ajdovščina: podjetje v treh mesecih lahko začne delovati

Tadej Beočanin: "Ajdovščina je bila pred dobrimi 10 leti v gospodarskem smislu precej na kolenih. Stopnja brezposelnosti je bila 15- in več odstotna. Prižgani so bili vsi alarmi. Precej smo takrat naredili na različnih ukrepih, da bi ustvarili privlačno okolje za podjetnike. Največ, kar lahko občina naredi za spodbujanje gospodarstva, je to, da odkupuje zemljišča za poslovne cone, za komunalno opremljanje. V to smo mi na začetku mojega prvega mandata vlagali precejšnja sredstva.

Danes potrebujejo podjetniki v povprečju tri mesece od trenutka, ko pokažejo interes za naložbo v Ajdovščini, do trenutka, ko prostor ga dobijo v last ali najem. Naša ambicija je, da istočasno razvijamo tradicionalne panoge, kot nove, visokotehnološke. Kar nas dela učinkovite, je, da smo bolje pripravljeni vnaprej, da delamo z roko v roki z gospodarstvom. Smo hitro odzivni."

Renče - Vogrsko: Podpora obrtnikom z novo infrastrukturo

Tarik Žigon: "Renče - Vogrsko smo res manjša občina, imamo pa eno prednost, da smo primorani v povezovanje z drugimi občinami. Zato se lotevamo tudi projektov, ki jih sami sicer ne bi zmogli. Projektov se lotevamo v sodelovanju z drugimi partnerji. Zdajle smo sredi uresničevanja velikega infrastrukturnega projekta - komunale in vodovoda, ki je v vsakem primeru temelj vsega razvoja, tudi gospodarstva. V naši občini imamo veliko manjših obrtnikov. Zanje bomo v Renčah uredili obrtno cono. Izkoristiti želimo bližino hitre ceste in navezanosti na glavne tokove v Sloveniji in tem delu Evrope."

Podjetnik Tomi Ilijaš: Nismo dovolj pripravljeni na prihod mladih strokovnjakov

Tomi Ilijaš: "Gospodarstvo potrebuje utrjeno infrastrukturo, dobro definiran prostor. Utopično je razmišljati, da bodo v Novo Gorico prišli najboljši iz drugih evropskih držav, celo iz Ljubljane. Zato moramo tukaj vzgajati ljudi, ki bodo želeli ostati in bodo imeli dovolj pogojev za dobro življenje. Nova Gorica je bila v 70., 80. letih letih vodilna na številnih tekmovanjih v znanosti. Zakaj se je to zgodilo? Zaradi pozitivne imigracije. Mlade, izobražene družine so se selile v Novo Gorico. Danes je seveda drugače. Gospodarstvo in lokalne skupnosti nista dva svetova. Vsi živimo na istem prostoru. Vsem je do tega, da se okolje razvija čim bolje. Podjetja želijo tukaj ne samo ustvarjati, tudi pomagati tistim, ki niso tako srečni."

Mi smo pred pol leta imeli pri nas strokovnjakinjo z Irske. Dva meseca je iskala stanovanje, na koncu sem ji odstopil prostor v svoji hiši. To je samo primer, ki kaže na to, kako smo pripravljeni na prihod mladih, izobraženih in delovnih ljudi."

Podjetnik Marino Furlan: Ko podjetnik namesto na rešitev naleti na partikularni interes ...

Marino Furlan: "Podjetniki potrebujemo hitre odzive lokalne skupnosti. Naš primer, ko smo v Šempetru gradili novo tovarno, je bil zame nepojmljiv. To je primer, ko se realnost sreča s politiko, nekimi partikularnimi interesi."

Površine, ki so v lasti občine ali državi, so velike, samo izkoristiti jih ne znamo in sami sebi postavljamo ovire. Nova Gorica in stara Gorica skupaj predstavljata izjemno velik potencial. Živimo na najlepšem delu sveta, na dosegu rok imamo morje, Alpe, vpeti smo v glavne evropske logistične tokove."
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano