Potrošnja med prazniki: dve tretjini prebivalcev Slovenije bosta za praznične nakupe odšteli do 200 evrov

Člani

18. December 2023

Potrošnja med prazniki: dve tretjini prebivalcev Slovenije bosta za praznične nakupe odšteli do 200 evrov

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana so preverili, kakšna bo potrošnja prebivalcev Slovenije za praznične nakupe in darila, kako bodo preživeli praznike ter kaj je najbolj zaznamovalo leto 2023.

V primerjavi z 2021 bodo prebivalci Slovenije za praznične nakupe letos potrošili več. Kar polovica jih med prazniki kljub dopustu v službi ostaja doma, na dopust jih odhaja desetina.

GRAF 1: Prosimo, da okvirno ocenite, koliko denarja boste letos porabili za božično-novoletne nakupe/darila?

Cena darila.png

Petina vprašanih bo za praznične nakupe oziroma darila odštela do 50 EUR, kar 38 % vprašanih bo potrošilo do 100 EUR. Približno dve tretjini vprašanih bosta potrošili do 200 EUR (64 %), medtem ko namerava kar 8 % potrošiti več kot 500 EUR. V primerjavi z raziskavo v 2021 je delež tistih, ki bodo potrošili nad 500 EUR, v tokratni raziskavi precej višji, saj je takrat nad 500 EUR nameraval potrošiti le 1 % prebivalcev.

GRAF 2: Kje boste predvidoma preživeli prihajajoče praznike?

Kje med prazniki.png

Polovica prebivalcev Slovenije bo prihajajoče praznike kljub dopustu preživela doma, petina pa jih bo tudi med prazniki v službi. Na dopust v tople kraje, na smučanje ali v toplice se odpravlja približno desetina vprašanih.

GRAF 3: Kaj najbolj prijetnega vam je ostalo v spominu v letu 2023 (doslej)?

Kaj v letu 2023.png

Spontane navedbe, prikazujemo najpogostejše odgovore. Leta 2023 so prijetne spomine prebivalci Slovenije v največji meri ustvarjali med dopustom. Desetina jih je doživela tudi pomembne življenjske mejnike (npr. poroko, rojstvo otroka, vnuka, zaključek šolanja, …). Prav tako jih desetina pravi, da so jim leto 2023 polepšali dobri odnosi z družino in prijatelji, še nadaljnjim 8 % pa so v spominu ostala druženja z bližnjimi.

GRAF 4: Kaj najmanj prijetnega vam je ostalo v spominu v letu 2023 (doslej)?

Slabo 2023.png

Spontane navedbe, prikazujemo najpogostejše odgovore. Po drugi strani je bilo 2023 tudi leto, ki si ga bodo prebivalci Slovenije zapomnili po neprijetnih dogodkih. Med odgovori so najpogosteje navajali naravne nesreče, politične razmere v Sloveniji, slabo osebno finančno situacijo ter slabo zdravje.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 7. in 10. decembrom 2023 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 301 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,2.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana verjamemo v pomembnost obveščanja javnosti v vseh razmerah. Prav zato raziskave javnega mnenja, ki nam pokažejo trenutno sliko stanja med prebivalstvom Slovenije o aktualnih tematikah, izvajamo že od marca 2020 in jih redno objavljamo v medijih.

Inštitut Mediana je član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, prav tako pa je član združenja ESOMAR (Evropskega združenja za javnomnenjske in trženjske raziskave) ter združenja WIN za javnomnenjske raziskave. Ustanoviteljica Inštituta Mediana, Janja Božič Marolt, je predstavnica združenja ESOMAR za Slovenijo. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano