Od Ljubljane do Dunaja: Davor Podbregar o svoji poti v arhitekturi v podcastu Hiša

Člani

18. December 2023

Od Ljubljane do Dunaja: Davor Podbregar o svoji poti v arhitekturi v podcastu Hiša

Davor Podbregar, ustanovitelj biroja sipa Architektur in član SBC Mladi je nedavno gostoval v podcastu Hiša. Z gostiteljema se je pogovarjal o prehojeni poti od študija arhitekture v Ljubljani, izstopu iz cone udobja in sporočilnem načinu, s katerim je v dveh tednih našel prvo službo na Dunaju, ter do ustanovitve lastnega biroja sipa Architektur, ki ima sedež na Dunaju in deluje v mednarodnem prostoru.

Davor Podbregar v podcastu predstavi vrednote, ki jim sledijo pri svojem delu in jih prenašajo tudi na ostale udeležence na projektih. Pri projektiranju uporabljajo sodobne tehnologije, verjamejo v integrirane procese in konstruktivno vključevanje. Izkoriščajo prednosti projektiranja v BIM-u, saj so vsi njihovi projekti zastavljeni po principih BIM-a, nivo pa določijo na podlagi želja in potreb investitorja.

»Pri projektiranju predhodno premislimo potencialne težave in vprašanja pri gradnji ter nanje odreagiramo v projektni dokumentaciji – pripravimo načrte, sheme in mapo detajlov - vse še preden investitor začne pridobivati ponudbe izvajalcev. Izvajalcem je to v pomoč pri natančnejši pripravi ponudbe in kasnejši izvedbi, za investitorja pa izničimo faktor presenečenja in nepredvidenih stroškov pri gradnji, saj so stvari jasno določene.«Razmišljajo o trajnostnih vidikih projektiranja in gradnje, ki so dolgoročno pozitivni za investitorje in uporabnike objektov. Prisotnost na različnih trgih jim omogoča, da dobre prakse in nove rešitve prenašajo tudi na projekte v ostalih državah.
Veliko pozornosti posvečajo detajlom in že v fazi projektiranja predvidijo težave in vprašanja v fazi gradnje, ter se nanje predhodno odzovejo. Tako imajo izvajalci praviloma na vprašanja med izvedbo v projektni dokumentaciji tudi že pripravljen odgovor – kar prepreči neželjene kompromise, zaplete in slabo voljo ter dodatna dela oz. nepotrebne stroške.    

Pogovarjali so se o primerjavi dela na slovenskem in avstrijskem trgu, kot tudi o primerjavi zakonodaje, postopkov in posebnosti na področju projektiranja in gradnje v obeh državah.

Podcast je dosegljiv na platformi YouTube in vseh podcast aplikacijah.
YouTube⁠: https://www.youtube.com/watch?v=c-TSCkAvQOE
Apple podcasts⁠: https://podcasts.apple.com/si/podcast/37-je-v-avstriji-res-druga%C4%8De-davor-podbregar-sipa-architektur/id1617002988?i=1000634078493
Spotify⁠: https://open.spotify.com/episode/4WfrzUpC0jF2Ttr1Rb0BFE?si=Gnh5Q6-OSb6oHtC7_v4wtA

Google podcasts⁠: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84YTIzZmM3OC9wb2RjYXN0L3Jzcw/episode/YzQyMmQ2NjMtNWZjMy00YTNlLTk1ZTMtYzg4NjVhNzYzYWVl?sa=X&ved=0CAUQkfYCahcKEwjA5cGClpeDAxUAAAAAHQAAAAAQAQ

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano