Jezeršek gostinstvo eden največjih donatorjev na dražbi barikov

Člani

22. December 2023

Jezeršek gostinstvo eden največjih donatorjev na dražbi barikov

Dva rekorda sta zaznamovala letošnjo dobrodelno licitacijo barik sodčkov Vinakoper: rekordno število udeležencev, ki so zlicitirali rekordno vsoto donacije. Klet Vinakoper bo tako, že 24 leto zapored, izkupiček dražbe, tokrat v višini 57.375 evrov, namenila v humanitarne namene in sicer, ne le Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola, temveč tudi Rdečemu križu Slovenije za žrtve poplav v Sloveniji.

619147_vinakoper-dvorana.jpg

Vinski poznavalci, gostinci, gospodarstveniki in drugi dobrotniki iz cele Slovenije, med njimi tudi kar lepo število takih, ki so na dobrodelni licitaciji Vinakoper redni gostje že vse od prve leta 1999, med katere spada tudi Jezeršek gostinstvo, so se v sredo, 6. decembra 2023, zbrali v hotelu Kempinski Palace. Licitacijo je poleg Mitje Meršol vodila tudi častna gostja Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre.

618603_vinakoper-Martin Jezeršek.jpg

Na 24. licitaciji barikov Vinakoper je bilo letos predstavljenih 13 sodčkov letnikov 2022 in 2023. Največ interesa je pritegnil sodček številka 12 oz. Cabernet sauvignon letnik 2022, katerega grozdje je zraslo v vinogradu na Debelem rtiču. Zanj je zmagovalni dražitelj ponudil kar 50 eur na liter, ter s tem zaznamoval vrhunec večera.

»V Vinakopru se vedno trudimo, da na licitaciji ponudimo izbrane posebnosti, ki jih drugače ni mogoče dobiti. Glede na to, da se povpraševanje po belih vinih povečuje smo letos licitatorjem ponudili kar pet belih vin. Ponovno je bila na voljo tudi rdeča sorta Tannat, ki je že v letu 2019 vzbudila veliko pozornosti. Od rdečih vin pa niso manjkali tudi odličen Refošk, Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon ter rdeča zvrst. Vesel sem, da se zgodba in strast do vina, ki jo v Vinakopru gojimo že več kot 75 let, preko te tradicionalne licitacije, tako preliva tudi v dobrodelnost«, je dejal Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper. Dogodek, katerega častni pokrovitelj je bil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, je združil ljubitelje vin dobrega srca iz cele Slovenije, med njimi veliko število vsakoletnih obiskovalcev, zvestih dražiteljev.

»Ko gre za pomoč, za solidarnost, kot so jo zahtevale tudi letošnje poplave v Sloveniji, se spišejo najlepše zgodbe. Letos je dražbo zaznamovalo še posebej toplo in srčno vzdušje, saj se na dražbi vsako leto srečajo znani obrazi z enakimi dobrimi nameni in željo pomagati. Verjamem pa, da je k temu prispevala tudi posebna donacija dodatnega sodčka Malvazije, katerega izkupiček je namenjen Rdečemu križu Slovenije za prizadete po poplavah avgusta letos.« je poudaril Borut Fakin, direktor Vinakoper. ​​​​​​​Zavezanost družine Jezeršek k ohranjanju vinske tradicije

Jezeršek gostinstvo, ki že od samega začetka sodeluje pri dobrodelni licitaciji barikov, se ponosno uvršča med največje donatorje. Njihov prispevek ni le izraz dobrodelnosti, temveč tudi znak podpore slovenskim vinarjem in spodbujanje slovenskega gospodarstva. S skupnimi močmi tako prispevajo k promociji vrhunskih slovenskih vin.

Franci Jezersek - foto Dragan Zlatanovic0001.JPG

Na letošnji 24. dobrodelni licitaciji je Jezeršek gostinstvo izlicitiralo dva sodčka, en sodček nove rdeče sorte Tannat in drugi rdeče sorte Cuvee. Franci Jezeršek, srce Jezeršek gostinstva, ki skrbno deli svojo strast do vina, pri tem poudarja, da kupljeno vino skrbno zorijo v sodelovanju z enologom v sodih, da doseže vrhunsko kakovost in želen okus. Nato ga ustekleničijo in kot slovensko odličnost ponudijo svojim gostom. Posebej ganljiv je tudi podatek, da so devet sodčkov, kupljenih na licitacijah, namenjeni devetim vnukom Francija Jezerška.

»Vsak vnuk ima zdaj svoj barik, kar predstavlja ne le osebni pečat, temveč tudi zavezanost družine Jezeršek k ohranjanju vinske tradicije in dobrodelnosti skozi generacije«, še doda Franci Jezeršek.

S tem Jezeršek gostinstvo ne le izraža ljubezen do vina, ampak tudi skrbi za skupnost na način, ki presega zgolj poslovno plat – vino namreč postaja sestavni del zgodbe o povezovanju družine in vinske kulture v dobrobit vseh.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano