Turizem 4.0 ponovno nagrajen

Člani

29. November 2023

Turizem 4.0 ponovno nagrajen

Slovenska inciativa Turizem 4.0 je na sedežu Narodne banke Romunija prejela mednarodno nagrado Black Sea Project Awards 2023 v kategoriji Konkurenčne, Inovativne in Trajnostne modre ekonomije za projekt Turizem 4.0 za Črno morje. Za podjetje Arctur, pobudnika iniciative, je to druga nagrada v nekaj dneh za so-ustvarjanje turizma, ki s pomočjo naprednih tehnologij v središče postavlja kvaliteto življenja lokalne skupnosti.

Ob zagonu iniciative Turizma 4.0 pred šestimi leti je podjetje Arctur skupaj s partnerji, slovenskimi univerzami in občinami, v ospredje turizma postavil lokalno skupnost, kar so strateško povzeli tudi vsi programi v Evropi in kar nekaj sledilcev te ideje v najrazličnejših projektih. Nekatere turistične destinacije v svoje vsakodnevno delo že vključujejo delo s podatki, ki so pridobljeni iz lokalnih virov ter objektivno prikažejo stanje v lokalnem okolju.

Skupaj sledimo evropski Digitalni strategiji, ki z razvojem podatkovnih prostorov za različne sektorje, daje na voljo tehnologije, prostor in znanje za deljenje in uporabo podatkov. S tem pa se uresničuje cilj ustvarjanja enotnega trga za podatke, ki bo zagotovil globalno konkurenčnost Evrope in suverenost podatkov. Skupni evropski podatkovni prostori bodo zagotovili, da bo na voljo več podatkov za uporabo v gospodarstvu in družbi, hkrati pa bodo dostopni vsem deležnikom, ki podatke ustvarjajo na lokalni ravni.

Turizem 4.0 s svojimi mednarodno nagrajenimi inovacijami bistveno prispeva k ustvarjanju ugodnih pogojev za sprejemanje boljših odločitev, ki so bistvene za gospodarsko rast, konkurenčnost in kakovost prebivanja za vse nas. November je s priznanji okronal aktivnosti zadnjih let, v katerih smo Slovenci v marsičem pionirji.

Kar dve nagradi za inovativnost v nekaj dneh

Prepričljivo najbolj odmeva prejem mednarodne nagrade Black Sea Project Awards 2023 v kategoriji Konkurenčne, Inovativne in Trajnostne modre ekonomije za projekt Turizem 4.0 za Črno morje (T4BS). Žirijo je prepričal celosten pristop k implementaciji uporabe podatkov za sprejemanje boljših odločitev na območju Črnega morja. Na šestih pilotnih destinacijah je s pomočjo digitalnega orodja (ang. Tourism Impact Model), ki je plod slovenskega znanja, bil izmerjen učinek turizma. Orodje dovoljuje do 100.000 podatkovnih vpisov iz najrazličnejših virov in kategorij – okolje, gospodarstvo, družba, sodelovanje. Rezultat pa je seveda oblikovanje prihodnosti trajnostnega turizma na podlagi resničnih podatkov.

Nekaj dni prej pa je bil Turizem 4.0 celostno nagrajen za vse prebojne inovacije: Flows, AAT - Automated Assessment Tool), Heritage+, TIM - Tourism Impact Model), tudi z nagrado Annual Smartourism.BG 2023 Award v kategoriji Best Tourist Innovations v Sofiji, Bolgarija.

Vključenost v glavne strateške aktivnosti je ključna, če ne želimo biti zgolj sledilci

V zadnjem letu je projekt Space Data for Tourism Impact Model (SD4TIM) s podporo Evropske vesoljske agencije (ESA) in Slovenske vesoljske pisarne (MGTŠ) oral ledino na področju uporabe satelitskih podatkov na turističnih destinacijah v Sloveniji. Indikatorji kakovosti zraka in temperature tal iz satelitov so bili integrirani v inovacijo TIM ter testirani na področju Ljubljane, Novega mesta in Postojne. Inovativni avtomatski zajem, združevanje in prikaz različnih podatkov je že požel zanimanje pri drugih destinacijah.

Arctur je edini slovenski predstavnik, ki soustvarja zasnovo evropskega centralnega podatkovnega prostora za kar tri sektorje – turizem, kulturno dediščino in medije. Hkrati je del prestižnega konzorcija, ki bo v sklopu projekta D3Hub postavil evropski kompetenčni center za pametno uporabo podatkov v turističnih destinacijah.

Novembra so predstavniki podjetja bili povabljeni tudi na številne mednarodne dogodke po svetu. Omenimo naj samo nekatere, s Turizmom Ljubljana so predstavljali primer uporabe turistične takse v Sloveniji na konferenci o turizmu v Gruziji, digitalne inovacije na mednarodni konferenci Sarajevo Unlimited.

V čast pa šteje povabilo na konferenco z udeležbo visokih gostov iz 60 azijskih držav – Conference on Tourism 4.0 for Rural Development, ki je potekala v začetku meseca v Džakarti, Indonezija. Organizatorji so bili APO - Azijska organizacija za produktivnost, Ministrstvo za ruralni razvoj manj razvitih regij in preseljevanja ter Ministrstvo za delo Republike Indonezije.

Glavna tema je bila uporaba podatkovne analitike za boljše planiranje in odločanje. Dr Starc Peceny je predstavila inovacije Turizma 4.0 in pomembnost lokalnih podatkov kot gradnik pametnih mest v delu Digitalizacija v turizmu, ter v panelu o digitalni pripravljenosti držav spodbudila k stalni uporabi in deljenju podatkov za skupno dobro.

Drugi dan konference pa je skupaj z Regionalno razvojno agencijo Posavja predstavila slovenski primer uporabe digitalnih tehnologij, unikatnih turističnih doživetij, kapitalizacije v turizmu skozi projekt Digitalnega inoviranja kulturne dediščine. Povabilo samo dokazuje, da je Slovenija visoko med najboljšimi v Evropi in svetu na tem področju.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano