Slovenija mora spremeniti logiko 'jemlji in troši' v 'podpiraj in potem kasiraj'

Dogodki

13. November 2023

Slovenija mora spremeniti logiko 'jemlji in troši' v 'podpiraj in potem kasiraj'

-Pospešeno izgubljamo mlade, ambiciozne ljudi, namesto da bi jih privabljali.
-Slovenija mora spremeniti logiko jemlji in troši v logiko podpiraj in potem kasiraj.
-Bolj kot se izogibamo reformam, bolj prelagamo probleme na naslednja leta. 

To so glavna sporočila, v znamenju katerih je v organizaciji SBC - Kluba slovenskih podjetnikov v Kongresnem centru Brdo potekal osrednji dan Festivala podjetništva. 

Na Brdu pri Kranju se je v ponedeljek, 13. novembra, odvil osrednji dogodek Festivala podjetništva, ki se ga udeležilo več kot 500 najboljših slovenskih podjetnikov in drugih gostov. Panelne razprave so se osredotočile na priložnosti, ki jih ima Slovenija za doseganje večje konkurenčnosti, dodane vrednosti in močnejše regijske povezanosti pri doseganju homogenega, policentričnega razvoja države. 

Vodstvo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je komentiralo aktualne razmere v državi: »Slovenijo je v zadnjih letih doletelo kup kriz. A poznamo države, ki so krize predelale bistveno bolje od naše in se iz vseh teh kriz tudi nekaj naučile. Pri nas pa smo iz krize v krizo slabši in dolgoročno manj konkurenčni, je dejal Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.  

»Zato smo v klubu prepričani, da moramo kot družba skupaj poiskati rešitve, ki bodo Sloveniji pomagale. In podjetniki smo pripravljeni pomagati in ponuditi svoje znanje in izkušnje, saj to razumemo tudi kot našo odgovornost do ljudi, družbe in okolja,« je poudaril Pečečnik. 

Poleg najboljših slovenskih podjetnic in podjetnikov bili na dogodku prisotni  minister za gospodarski razvoj, turizem in šport Matjaž Han, predsednik KPK dr. Robert Šumi, župani slovenskih občin in drugi uspešni posamezniki. 

Izgubili smo kontrolo nad tem, koliko ustvarimo in koliko porabimo

»Tako kot delamo sedaj, ko smo povsem izgubili kontrolo nad tem, koliko ustvarimo in koliko porabimo, je fiskalno nevzdržno, človeško gledano pa neodgovorno. Zato izogibanje reformam, ki so v Sloveniji akutno nujne, pomeni, da probleme prelagamo na prihodnja leta. Pokojninska, zdravstvena, davčna in šolska reforma so nujne, če želimo kot družba postati spet konkurenčni in razvojno usmerjeni. Mikro prijemi ne bodo prinesli želenih uspehov. To je tako, kot bi se bolnika z rakavimi metastazami lotili z zdravljenjem z zeliščnimi čaji. Tako to ne gre,« je dejal Joc Pečečnik. 

Ko ustvariš, lahko deliš, in ne obratno

Po besedah podpredsednika SBC Igorja Akrapoviča Slovenija pospešeno izgublja privlačnost za tuje naložbe, kar je še slabše, pospešeno izgublja privlačnost za naše ljudi, mlade, izobražene in ambiciozne. »In ne, ne selijo se samo v države z nižjimi davki, ampak v države, kjer je vzdušje bolj naklonjeno ljudem, ki želijo delati. Če ne bomo spremenili razmišljanja, ki pa gre vedno od zgoraj navzdol, bomo postali oaza podizvajalcev; slabo plačanih in globalno nepomembnih,« je dejal lastnik podjetja, ki je v svetu vodilno pri izdelavi izpušnih sistemov. 

»Zato predlagamo, da država obrne logiko, ki je zdaj taka: jemlji in troši; v logiko: podpiraj in potem kasiraj. Naj država ne razmišlja samo o tem, kje vse bi še obremenila gospodarstvo in v končni fazi posameznike in potem ta denar nekontrolirano trošila. Raje naj sprejme ukrepe, ki bodo kratkoročno in srednjeročno omogočali večji zagon gospodarstva, potem pa, ko se bo to prelilo v višje davke, to dodano vrednost pretvori v učinkovit državni servis,« je povedal Pečečnik. 

»Ko ustvariš, lahko deliš, in ne obratno. Vse države, ki prosperirajo, delujejo na takšni osnovi.«

Po besedah Igorja Akrapoviča omogočajo člani SBC več kot 22 tisoč delovnih mest, imajo nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, pri svojem delovanju upoštevajo pravila odgovornega ravnanja v razmerju do vseh deležnikov: do zaposlenih, poslovnih partnerjev, lokalnega okolja in države. »Predstavljajo pomembne motorje gospodarskega razvoja na lokalni in regionalni ravni. Slovenska javnost nam zaupa, ker mi ne govorimo veliko, ampak delamo in se dokazujemo skozi rezultate, ki se jih da izmeriti in prešteti,« je dejal. 

Za večjo moč odločanja občin 

Joc Pečečnik je izpostavil zavezništva, ki jih je klub letos vzpostavil z župani v okviru regijskih obiskov. »Prepričani smo, da lahko okrepljeno sodelovanje med najboljšimi slovenskimi podjetniki in župani obrodi spremembe v smeri decentralizacije in močnejšega regijskega sodelovanja. Načrtna centralizacija v zadnjih desetletjih že kaže številne negativne posledice. 
Upravljanje države je zahteven in zelo nehvaležen posel, a lažje gre, če si znaš ustvariti zaveznike in če znaš iskati rešitve v dialogu z njimi, ne pa v monologih pred TV kamerami, je dejal Pečečnik.

»Zato najboljši slovenski podjetniki, ambasadorji našega gospodarstva, kot nam radi priznajo tudi v vladi, že ves čas ponujamo roko sodelovanja. Ponujamo naše znanje, da zmanjšamo zaostanek za najboljšimi in najuspešnejšimi družbami. Ne domišljamo si, da imamo v rokavu čudežne recepte, smo pa prepričani, da brez nas rešitve za prihodnost niso mogoče.

Na odru najboljši podjetniki 

Na panelnih razpravah so med drugim sodelovali Sabina Sobočan (Varis Lendava), dr. Marko Bitenc (Kirurgija Bitenc), Blaž Brodnjak (NLB), Branko Roglić (Orbico), Andrej Ržišnik (Ržišnik Perc), Zdravka Zalar (SmartIS), dr. Peter Verlič (župan občine Grosuplje), Damian Merlak (Alpinia), Kristina Kočet Hudrap (Tiko Pro), Tomaž Lah (Nektar Natura), Tomaž Bizjak (ReCatalyst, slovenski startup leta 2023), Uroš Mlakar (Naturalica Foods) in drugi. 

Na zadnjem, četrtem panelu se je Joc Pečečnik v pogovoru 1 na 1 (preko Zooma) srečal z nekdanjim lastnikom Agrokorja Ivico Todorićem. Govorila sta o širšem regijskem povezovanju in krepitvi lokalnih oskrbnih verig ter priložnostih, ki izhajajo iz tega za države, kot sta Slovenija in Hrvaška. 

Teden dni praznika podjetništva po vsej državi

V okviru festivala se bo do konca tedna zvrstilo skupno 50 dogodkov. Članice in člani SBC bodo po vsej državi k sebi povabili mlade in jim pokazali zanimiv in dinamičen poklic podjetnika, način dela v podjetjih in najboljše rešitve, ki so jih razvili. V tem tednu se bodo odvijala tudi podjetništva srečanja v podjetniških kavarnah po devetih mestih in krajih. Podjetnice in podjetniki bodo odstirali zanimivosti s svoje podjetniške o poti, od začetkov do prvih uspehov, poslovnih lekcij in tega, kaj jih vodi na poti uspešnega delovanja. 

Zahvaljujemo se partnerjem, ki so nam omogočili izvedbo Festivala podjetništva 2023: Elektronček Group, NLB d.d., Kovis Group, Business Solutions d.o.o., LabCore d.o.o., Spirit Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Akrapovič d.d., iVent, Dun & Bradstreet d.o.o., Lumar d.o.o., Tiko Pro, Prigo d.o.o., Vizija Računovodstvo d.d., Abelium R&D d.o.o., Labena d.o.o., Kozmetika Afrodita d.o.o., GoGreen, Surf d.o.o., Vrtko d.o.o., Džungla Plants d.o.o.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano