Joc Pečečnik o tem, da je politika dokazala, da ne zna delati v dobro države, ampak samo za svoj obstoj

Dogodki

14. November 2023

Joc Pečečnik o tem, da je politika dokazala, da ne zna delati v dobro države, ampak samo za svoj obstoj

Uvodni nagovor, ki ga je več kot 650 zbranim podjetnikom na 2. Festivalu podjetništva v Kongresnem centru Brdo podal predsednik SBC - Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik.

»Slovenijo vidim kot lepo, uspešno in povezano prek dobrih ljudi. Sem optimist, a ob pogoju, da bomo obrtniki, podjetniki in vsi mi prispevali, da se bo država oziroma politika zbudila. Nikakor ne gre za nasprotovanje obstoječi vladi, ampak poniževanje in blatenje podjetnikov, vzvišen odnos, da je vlada nad državljani, je nesprejemljivo. Ta vzorec v Sloveniji je dokaj predvidljiv: najprej se vlada maščuje prejšnji vladi, potem poskuša nekaj narediti, ampak ji ne uspe in zato jo prehitijo volitve in vlada se zamenja. Takšno stanje opazujemo zadnjih 30 let, posledica pa je, da nas prehiteva vsa evropska konkurenca. 

Politika nam je dokazala, da ne zna delati v dobro države, ampak samo za svoj obstoj. Ne razume naših spodbujanj in prizadevanj, ne razume, da je lahko socialna država le tista, ki ima veliko prihodki in čim nižje stroške. 

Pa ste že kdaj slišali, da bi vlada uvedla ukrepe za manjše stroške? Mar v podjetju sploh obstaja teden, ko se ne pogovarjate o obvladovanju stroškov? Ste že kdaj slišali, da bi vlada govorila o tem, kako bi razvili nerazvite dele države? Ali o homogenem razvoju naše države? Zakaj se regijam ne določijo razvojne prioritete? Vemo, da je najprej dom, nato krajevna skupnost, občina in šele nato država.

Nimamo več upanja, da bomo lahko tekmovali s konkurenco. Zato pa bo do novega leta SBC izpolnil naše obljube. Skoraj končana je medijska SBC platforma. Naš prvi podcast je imel 38.000 ogledov. Uvedli smo tudi tri nove TV studijske objave, in sicer aktualno, intervju ter dobre poslovne zgodbe. Veliko se ukvarjamo z mladimi, ker so oni naša prihodnost. Z mladimi bomo napisali strategijo Slovenija 2025.

Uvedli smo tudi oddelek Podjetniško okolje. Njegova naloga je izvedba analiz, uporabljal bo najnovejša orodja za ukrepe, ki jih bomo preverili, organizirali in pripravili končne predloge za zakonske podlage. S temi bomo nagovorili vlado. 

Čas je, da prenehamo razmišljati sebično, želimo ustvariti pravično delovno okolje. Člane pozivam, da se vključijo v te procese, če želite otrokom ustvariti državo, v kateri bo dobro živeti. Vaš čas, vpliv in ideje bomo namenili temu, da bomo prispevali k spremembi miselnosti v državi. Prepričan sem, da bomo to uspeli doseči.

Pa še nekaj besed o samem klubu. Odkar sem postal predsednik pred tremi leti, je klub trikrat večji in smo na pol poti do tega, da pridemo do 1000 članov. Članstvo je poleg vsega tudi dobra investicija. Če se vsak član zaveže, da pripelje še enega člana, bomo naslednje leto dosegli cilj 1000 članov. Klub bo v prihodnjih letih pripravljen na konkreten dialog in borbo za pravice. Ne bomo sodelovali z organizacijami, ki so bili proti našemu vstopu v ekonomsko-socialni svet. Od sedanje vlade pričakujemo, da bo podprla naše predloge za davčno reformo in nov davčni sistem, ki bo omogočal konkurenčnost na ključnih mestih in privabljanju mednarodnih partnerjev.

Kljub zdajšnji situaciji pa ostajam optimist. Poskrbeli bomo, da držimo in izpolnimo naše obljube. Kot pravijo: milom ili silom.«

 

Zahvaljujemo se partnerjem, ki so nam omogočili izvedbo Festivala podjetništva 2023: Elektronček Group, NLB d.d., Kovis Group, Business Solutions d.o.o., LabCore d.o.o., Spirit Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Akrapovič d.d., iVent, Dun & Bradstreet d.o.o., Lumar d.o.o., Tiko Pro, Prigo d.o.o., Vizija Računovodstvo d.d., Abelium R&D d.o.o., Labena d.o.o., Kozmetika Afrodita d.o.o., GoGreen, Surf d.o.o., Vrtko d.o.o., Džungla Plants d.o.o.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano