Dvakrat najboljši! Delova podjetniška zvezda je RLS Merilna tehnika, zvezda bralcev Roto Group

Člani

09. November 2023

Dvakrat najboljši! Delova podjetniška zvezda je RLS Merilna tehnika, zvezda bralcev Roto Group

Delova podjetniška zvezda je RLS Merilna tehnika. Podjetniška zvezda po izboru bralcev je podjetje Roto Group. Člana SBC sta tako pobrala glavni nagradi prestižnega izbora, ki ga vsako leto organizira medijska hiša Delo

Čestitamo! 

Kako so izbirali najboljša podjetja? 

»Tudi letošnji nabor desetih nominirancev, že sedmi po vrsti, smo opravili na podlagi seznama Ajpesa hitro rastočih podjetij, ki nam je poslal seznam 419 malih in srednje velikih podjetij. Pri izboru nominirancev smo upoštevali finančne kazalnike, njihov položaj na trgu, razvojno naravnanost podjetja in druge kriterije, kot je trajnostni razvoj,« je pojasnil Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo. 

Osem od desetih nominiranih podjetij je družinskih podjetij, kar dokazuje, da so ta podjetja pomemben generator gospodarske rasti v Sloveniji.

Zmagovalec: RLS Merilna tehnika 

Strokovna komisija je po poročanju Dela v utemeljitvi zapisala: robotizacija v proizvodnji, kmetijstvu, medicini in še marsikje je v vzponu in na valu tega trenda raste tudi podjetje RLS Merilna tehnika, ki izdeluje senzorje pomika in zasuka za robotsko industrijo.

Z vlaganjem v razvoj in inovacije postavljajo dobre temelje za prihodnost. Senzorje vgrajujejo v industrijske kolaborativne robote, eksoskelete, medicinske in rehabilitacijske robote, robote za kmetijstvo. Krepijo tudi prisotnost v e-mobilnosti in vesoljski industriji. Z rešitvami uspevajo na svetovnem trgu, kjer ustvarijo ustvarijo 95 odstotkov prihodkov, predvsem v EU, ZDA, na trgih Japonske, Kitajske in Južne Koreje.

Iz Delove obrazložitve

RLS zaposluje okoli 270 ljudi. Lani so ustvaril 43 milijonov evrov prihodkov, skoraj polovico več kot pred petimi leti. Čisti dobiček je ob tem znašal 5,7 milijona evrov. Ob tem dosegajo 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je dvakrat več od povprečja slovenskega gospodarstva, temelji pa na inovativnih in kompleksnih izdelkih. Približno 40 odstotkov zaposlenih dela v razvoju in tehnologiji, poleg tega pri bazičnih raziskavah pogosto sodelujejo z univerzami in institucijami v Sloveniji in EU. Tudi zato so njihove rešitve produkti prihodnosti, so zapisali pri Delu. 
Zmagovalca je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Stojan Petrič (Delo), Matevžem Frangež (državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport), Mojca Marija Pregelj (Generali Investments), dr. Dušan Mramor (Ekonomska fakulteta UL), Andrej Lapajne (podjetje ZEBRA BI, lanska Delova podjetniška zvezda) in  predstavniki uredništva medijske hiše Delo.

Zmagovalec bralcev: Roto Group 

Zmagovalno podjetje po izboru bralk in bralcev je Roto Group.

Za naziv zvezde se je potegovalo kar pet članov SBC, poleg obeh zmagovalcev še podjetja Chipolo, Lumar IG in Tenzor. 

Čestitamo! 

Ta prestižni kipec so v preteklih letih že osvojili člani SBC: leta 2021 podjetje XLAB, leta 2020 podjetje Metronik, leta 2019 Intra lighting, leta 2018 Polycom in leta 2017 trboveljsko podjetje Dewesoft.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano