Skupne točke podjetnikov iz BiH in članov SBC: za manj birokracije, za več znanja in tehnologije

Dogodki

13. Oktober 2023

Skupne točke podjetnikov iz BiH in članov SBC: za manj birokracije, za več znanja in tehnologije

Na poslovni konferenci na temo krepitve gospodarskega sodelovanja med BiH in Slovenijo, ki poteka v Hotelu Hills v Sarajevu, člani SBC z uspešnimi podjetniki iz Bosne in Hercegovine razpravljajo o priložnostih za krepitev poslovnega povezovanja. 

Predsednik SBC Joc Pečečnik ugotavlja, da se državi vse bolj povezujeta, zato je pomembno dodatno krepiti stike in povezave, tudi logistične, med obema prostoroma. »Iskati moramo stične točke in skupne priložnosti,« je dejal Pečečnik. 

Pomembno je, da se najboljši iz Slovenije povezujejo z najboljšimi iz Bosne in Hercegovine. Podjetniki razumejo, kako pomembno je, da v družbi ni birokratskih ovir in da imajo ustvarjalni priložnost, da se uresničujejo in s tem prispevajo k družbenemu napredku in blaginji.Pečečnik je še dejal, da je naloga poslovnih klubov, da nudijo infrastrukturo podjetnikom, ti pa iščejo poslovne priložnosti za sodelovanje s partnerji. Priložnosti za sodelovanje slovenskih in podjetnikov iz BiH predsednik SBC vidi v povezovanju znanja in tehnologije ter v skupnih poslovnih nastopih na tujih trgih.  
Načelnik sarajevske občine Ilidža Nermin Muzur je v nagovoru ob začetku konference poudaril pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in BiH, ki se po koronskem času vnovič krepi. Kot je dejal Adnan Smailbegović, predsjednik Združenja delodajalcev Federacije BiH, ki je s SBC – Klubom slovenskih podjetnikov soorganiziralo dogodek, je zasebna podjetniška pobuda v državi najbolj kakovosten del družbe, ki išče nove priložnosti za napredek in razvoj. Poudaril je pomen priložnosti, ki se odpirajo prek povezovanja s slovenskimi podjetniki. 

Na okrogli mizi so podjetniki razpravljali o priložnostih za medsebojno sodelovanje in investiranje. »Najpomembnejši se nam zdi most in povezava s kredibilnimi partnerji, ki nam lahko pomagajo dostopati do povezav v Bosni in Hercegovini. Enako pomoč mi ponujamo vašim podjetnikom v Sloveniji, je dejal Joc Pečečnik. 

Salih Lemeš, lastnik podjetja Alternativa in član Združenja podjetnikov BiH, je opozoril na nesmiselne birokratske ovire, s katerimi se srečujejo podjetja iz BiH pri vstopanju na evropski trg. »V našem podjetju smo dali 400 milijonov evrov za razna dovoljenja in certifikate,« je ponazoril Lemeš. Pogledati moramo, kaj lahko podjetniki v BiH dobrega vzamemo od vas in kaj vi v Sloveniji od nas. V BiH je veliko dobrih podjetij, ki lahko pomagajo slovenskim podjetjem. 

Pečečnik je o birokraciji dejal, da je ta prisotna v vseh državah po svetu. Podjetnike iz BiH je spodbudil, da razmišljajo podobno kot slovenska podjetja in poleg matičnega podjetja v lastni državi ustanovijo še podjetje v Sloveniji, ki bo okretno in jim bo odprlo vrata na trge EU. 

Venan Hadžiselimović, generalni direktor družbe HIFA OIL in član Združenja podjetnikov BiH, je orisal poslovanje s partnerji v Sloveniji. »V Sloveniji bomo nadaljevali delo in razvoj. Sodelujemo z uspešnimi podjetji v vaši državi. Prisotni smo na 11 evropskih trgih. Lani smo imeli več kot 600 milijonov evrov prometa. Želimo si tesnejše sodelovanje s slovenskimi podjetniki.« 

Senad Oraščanin, lastnik podjetja Slometal in član SBC, je prav tako izpostavil, kako ključno je sodelovanje. »Bolj kot bomo sodelovali, močnejši bo naš prostor, boljša bo družba, močnejša bo regija.« »Če imate know-how, projekte in znanje, se pozanimajte, katera država je najboljša ciljna točka za vas in se osredotočite nanjo,« je nasvet, ki ga je dal Joc Pečečnik podjetnikom iz BiH. Izziv BiH je, kako zadržati za delo sposobne, je povedal Adnan Smailbegović, predsednik Združenja podjetnikov BiH in direktor podjetja Wood Team. Prostor za izboljšave vidi v procesnih izboljšavah, boljšem izkoriščanju naravnih danosti, na primer lesa, in proizvodnji in izvozu končnih izdelkov, ne pa zgolj surovin in materialov. Sodelovanje s slovenskimi podjetniki se mu zdi odlično izhodišče za vstop na evropske trge. Pohvalil je tudi izobraževalne centre v Sloveniji.»Ker dialog s politiko ne daje rezultatov, smo se odločili, da bomo vzpostavili lastne medije in analitično-raziskovalni center, v katerem delujejo makroekonomisti in analitiki in ki nam omogoča lastne analize in simulacije. Prav zdaj razvijamo model, kako bi lahko v državi izvedli plačno reformo. Za klub je strateško, da se organizira z močnimi podpornimi službami, saj le tako lahko dosegamo premike za boljše poslovno okolje,« je dejal Pečečnik. Kot je povedal Gašper Pirnar, direktor podjetja Pirnar, ki deluje v BiH in več drugih državah, tudi član SBC, je pri poslovanju v BiH pomembno vedeti, da ni dividend, tudi pri izplačevanju plač veljajo nekatera drugačna pravila. 

Po okrogli mizi sta SBC in Združenje delodajalcev BiH podpisala memorandum o sodelovanju, ki spodbuja krepitev poslovnih priložnosti med asociacijama. Nov ambasador SBC je postal Salih Lemeš in se pridružil več kot 30 ostalim ambasadorjem SBC po svetu, ki pomagajo najboljšim slovenskim podjetnikom pri vstopanju na tuje trge. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano