»Odnos do gospodarstva je tak, kot bi imeli pilota, ki na letalu zavestno spušča gorivo«

Dogodki

17. Oktober 2023

»Odnos do gospodarstva je tak, kot bi imeli pilota, ki na letalu zavestno spušča gorivo«

Postojna – SBC – Klub slovenskih podjetnikov je v sklopu regijskih obiskov obiskal Postojno. Z župani Primorsko-notranjske regije so razpravljali o izzivih in priložnostih za sodelovanje podjetnikov in lokalnih skupnosti. 

Predsednik SBC in župani so podpisali pismo o nameri, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države. 

Dogodka v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva se je udeležilo več kot 50 podjetnikov in predstavnikov lokalnega okolja.

Regijski dogodki SBC pri vas so namenjeni izmenjavi izkušenj in dobrih praks pri sodelovanju podjetnikov in lokalnih skupnosti. So priložnost za zavezništva pri doseganju napredka in blaginje lokalnih okolij in pri tem celotne družbe. Na ta način klub prihaja v podjetniške sredine in gradi bolj podjetno Slovenijo. 

»Verjamemo, da je srečna in uspešna Slovenija le homogeno razvita Slovenija. Verjamemo, da lahko združimo potenciale za skupen cilj, potrebujemo le več komunikacije in sodelovanja. Tako se lahko povežemo in vsi prispevamo k boljši državi,« je poudaril predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. 

Kot je dejal Andrej Poljšak, podžupan občine Postojna, so največji izziv prostorski načrti, kjer gre za zelo dolge postopke, ki jih je treba vnaprej pripravljati. V Postojni imajo razpršene cone, podjetja delujejo tudi na drugih lokacijah izven con. Kam bi se želeli širiti? Izziv je usklajevanje poslovni con z območji Nature 2000, ki pokrivajo velik del površin v državi, je opozoril Poljšak. 

Le kot skupnost lahko postanemo boljši, zato so povezovanja, kot je današnje, tako pomembna. Tukaj pri nas je veliko mladih, inovativnih podjetnikov, kakršni ste bili tudi sami na začetku, je dejala vodja podjetniškega inkubatorja Perspektiva dr. Jana Nadoh BergočRobert Smrdelj, župan občine Pivka, je med izzivi občine naštel oddaljenost od avtoceste in pomanjkanje kadrov. Po drugi strani gredo nekatere podjetniške zgodbe naprej, omenil je primer podjetja Javor. V industrijski coni je občina prodala vsa zemljišča, zdaj želijo območje širiti. So pred izzivom, koliko prostora v coni nameniti za fotovoltaiko. To možnost je bila umeščena v prostorske plane že leta 2010, izjemno zanimiva pa je zaradi dogajanja v povezavi z energetiko postala v zadnjem času.  Smrdel pravi, da i povezovanju pogrešajo zelo pomemben instrument, to so pokrajine, ki bi občine povezale v skupnih ciljih. Zdaj je precejšnja rzdrobljenost in zaradi tega manjša uspešnost, ugotavlja Smrdel.

Joc Pečečnik je dejal, da SBC obiskuje pokrajine ravno z razlogom, da išče predloge in ideje lokalnih skupnosti. Pokrajine so ena od ključnih stvari. V Sloveniji bo treba najti skupen dogovor, saj tako kot zdaj ne gre več naprej, meni Pečečnik, ki je prepričan, da je SBC lahko povezovalec pri doseganju skupnih ciljev. Pečečnik ugotavlja, da imajo občine skupne izzive, obenem pa bolje razumejo lokalno problematiko in jo bolje tudi rešujejo, zato se sam nagiba k zamisli regij oziroma pokrajin. Z njim se je strinjal Robert Smrdel,  ki je opozoril, da bi pokrajine prinesle pravo vrsto decentralizacije v nasprotju s trenutno ureditvijo, kjer država razprši določene naloge, še vedno pa je centralno vodena. Pokrajine bi prinesle bistveno višjo raven stabilnosti v državi. 

Sandra Turnšek, lastnica Mlekarne Krepko in podjetja Kele & Kele ter članica SBC, je povedala, da bi se bilo pri iskanju rešitev za regije dovolj ozreti čez mejo, k Avstrijcem, in bi videli, kaj s tem pridobimo. Regijsko povezovanje je pomembno. V Sloveniji že tako in tako živimo kot v regijah, zato bi se morali na tej osnovi še bolj povezovati, je prepričana Turnškova. 

Bogdan Oblak, lastnik podjetja Oblak Group in član SBC, je izpostavil odnos vlade do gospodarstva, ki ga je primerjal z letalom, kjer pilot zavestno spušča gorivo. Pritiski na gospodarstvo so vse večji. Brez gospodarstva ne bi bilo zdravstva in razvoja. Razmislek je namenil tudi odločanju na ravni države, ki ne pogosto ne razume, da je čas tisti, ki igra bistveno vlogo pri podjetnikih. »Politiki se ne zavedajo, da mora podjetnik idejo izpeljati določeno idejo na določenem prostoru v določenem času. Ker tega niso nikoli izkusili sami. Podjetniki nismo kar vsi izkoriščevalci. Ne moremo dopustiti, da bi bili zaradi nekaj slabih primerov kar vsi podjetniki dojeti kot izkoriščevalci. Podjetniki nismo tisti, ki moramo slediti občinam in vladi, ampak mora vlada slediti podjetnikom in občinam.«

Oblak je tudi povedal, da je podjetjem v tem položaju težko oblikovati predloge, ki bodo uslišani. Osredotočil se je tudi na mlade. Tem je treba dati več zagona, tudi z inkubatorji, kakršen je postojnski, ki je gostil dogodek. Z omogočanjem, da mladi stopajo v podjetniške zgodbe lahko pomagamo ohranjati tudi naravni krog in nadaljevanje družinskih podjetij. 

Joc Pečečnik misli, da je treba v Sloveniji najprej spremeniti mentaliteto, kar vidi za največji nacionalni projekt po osamosvojitvi. Med ljudmi je prisotna ljubezen do lokalnega, ne do odtujene države. Slovenija si zasluži regije, ki bi same odločale o svojem razvoju in smeri. Razpršiti bi morali odločanje in nameniti prostor mladim.Po okrogli mizi so predstavniki občin in SBC podpisali pismo o nameri, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države, so podpisali predstavniki občin Postojna (župan Igor Marentič), Bloke (župan Jože Doles), Cerknica (župan Marko Rupar), Ilirska Bistrica (predstavnica Tina Doles), Logatec, Loška dolina, Pivka. 

Današnji dogodek SBC pri vas je bil enajsti po vrsti v tem letu. V prihodnjih tednih bo SBC izvedel zadnja v sklopu letošnjih regijskih obiskov – obisk Koroške in Goriške regije. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano