Na mizi zvišanje davkov za gospodarstvo: odziv Jana Sibinčiča, člana SBC

Člani

05. Oktober 2023

Na mizi zvišanje davkov za gospodarstvo: odziv Jana Sibinčiča, člana SBC

Jan Sibinčič, član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, je za oddajo 24UR na Pop TV, komentiral predlog Ministrstva za finance, da bi prihodnje leto dvignili stopnjo davka od dohodka pravnih oseb.

Ta predlog se je pojavil kot eden od načinov financiranja obnovitvenih ukrepov po nedavnih poplavah. Po predlogu naj bi se stopnja davka povečala iz trenutnih 19 odstotkov na 21 odstotkov že v prihodnjem letu, z možnostjo nadaljnjega povečanja na 22 ali 23 odstotkov v prihodnjih letih.

Sibinčič je izrazil svojo zaskrbljenost glede tega predloga, poudarjajoč, da bi takšno povečanje davka lahko imelo negativne posledice za gospodarstvo Slovenije. Opomnil je, da bi podjetja, če bi se to povečanje uveljavilo, plačevala še več davka in bi se s tem povečala davčna obremenitev. To bi lahko privedlo do manjših investicij v razvoj, zmanjšanja sredstev za raziskave, nižjih plač in posledično izgube delovne sile na dolgi rok.

photo_2023-10-05_11-53-06.jpg

V prispevku, ki je bil objavljen v oddaji 24UR je Sibinčič izpostavil tudi dejstvo, da se že nekaj časa dogaja, da Hrvaška pridobiva slovenske davke, saj nekatera mednarodna podjetja, ki so veliki plačniki davkov in zaposlovalci v Sloveniji, odpirajo svoje enote na Hrvaškem. To lahko pomeni izgubo sredstev za slovensko gospodarstvo in ustvarjanje delovnih mest izven države.
»Posledica tega je, da se številna mednarodna podjetja, ki so veliki zaposlovalci in tudi veliki plačniki davkov, odločajo svoje enote oziroma podružnice odpirati na Hrvaškem. Z drugimi besedami bi želel povedati, da se že nekaj časa dogaja, da Hrvaška pobira slovenske davke in da se tam ustvarjajo slovenska delovna mesta ,"opozarja odvetnik Jan Sibinčič, ki je član Kluba slovenskih podjetnikov SBC.«V prispevku je bilo še izpostavljeno, da se prilivi od davka od dohodkov pravnih oseb v zadnjih letih povečujejo. Lani je denimo država pobrala milijardo in pol evrov, letos do konca avgusta pa že skoraj milijardo evrov. 

Celoten prispevek si lahko pogledate na 24UR.com oziroma na TEJ POVEZAVI.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.