Dvojno slavje naših članov: zlata gazela je IMP Pumps, srebrna Riko Ekos!

Člani

26. Oktober 2023

Dvojno slavje naših članov: zlata gazela je IMP Pumps, srebrna Riko Ekos!

Član SBC, podjetje IMP Pumps, je postal zlata gazela Slovenije. Nagrade vsako leto podeli medijska hiša Dnevnik. Direktorju Damirju Popoviću, članu SBC, je kipec izročila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Priznanje srebrna gazela je šlo podjetju Riko Ekos, prav tako članu kluba.

Čestitke za izjemen uspeh! 

Najvišje priznanje zlata gazela 2023 je šlo v podjetje IMP Pumps, gazelo osrednjeslovenske regije. Podjetje je rezultat znanja in ambicije menedžerja Damirja Popovića, ki se je odločil za podjetniško pot. Z intuicijo za globalni potencial na področju črpalk in črpalnih sistemov, izkušnjami iz avtomobilske industrije in z zmagovalno kaizen miselnostjo »Vedno je lahko še boljše« je usihajoči nekdanji IMP povedel v gazelji vzpon, smo lahko slišali na slavnostnem dogodku v Cankarjevem domu, kjer je potekala podelitev. 

Damir Popovič je dejal, da se v podjetju zavedajo, da so dobri, hkrati pa so veseli, da to prepoznajo tudi drugi. »Zlata gazela je priznanje za našo ekipo, za ljudi, ki res garajo.« Vsem, ki se podajajo na podjetniško pot, pa prejemnik letošnje zlate gazele polaga na srce: »Imejte radi ljudi, s katerimi delate!«

IMP Pumps - iz obrazložitve medijske hiše Dnevnik

Rast IMP Pumps ni naključje. Je načrtovana in upravljana strategija z motom »Nikoli, nikoli, nikoli ne odnehaj«. Zvezda severnica je cilj 20-odstotne letne rasti. Danes 96 odstotkov izdelkov in rešitev izvažajo v 80 držav. Od leta 2017 do 2022 je podjetje podvojilo prihodke od prodaje: s 15,9 na 34,2 milijona evrov. Dodana vrednost 85.557 evrov na zaposlenega v letu 2022 jih umešča visoko nad slovensko in povprečje dejavnosti.

Razvoj temelji na blagovni znamki in jasni ponudbi edinstvene vrednosti: nadstandardnih izdelkov za pošteno ceno. Središči jo človeški kapital, ki zagotavlja tehnološko in oblikovno voditeljstvo. Kultura spoštljivih in družinsko skrbnih odnosov se s profesionalizmom poslovne odličnosti vije v DNK vijačnico rasti.

S stalnim treningom pripravljenosti na spremembe in vedoželjnim vzdušjem inovativnosti dosegajo izjemno učinkovitost. V svoji kategoriji se IMP Pumps ponaša z najnižjim indeksom energijske rabe med vsemi proizvajalci na svetu. Zato je dinamično in trajnostno rastočo družbo IMP Pumps svet Gazele izbral za zlato gazelo Slovenije 2023.

Srebrna gazela je postalo podjetje Riko Ekos, ki oblikuje celovite rešitve za varnejši in čistejši svet. Gazela dolenjsko-posavske regije se ponaša s koreninami in družbeno odgovornostjo, vpeto v lokalno okolje občine Loški Potok – tam imajo namreč sedež – in širše, družinsko podjetje danes vodi druga generacija, so zapisali pri Dnevniku.

Riko Ekos - iz obrazložitve medijske hiše Dnevnik: 

Z izrazito izvozno naravnanostjo razmišljajo globalno, opazujejo trende in jih obračajo sebi v prid. Tradicionalno proizvodnjo opreme za vzdrževanje cest in letaliških stez so dopolnili s proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov. Med drugimi se lahko pohvalijo z referencama frankfurtskega in istanbulskega letališča.

V petih letih, od 2017 do 2022, so prihodke iz prodaje potrojili: s 4,7 na 14,1 milijona evrov. Ob tem ves čas na mednarodnih trgih – v kar 20 državah, kjer prodajo 95 odstotkov svojih izdelkov – dvigujejo dodano vrednost. Zavedajo se vrednosti intelektualne lastnine, ščitijo jo s patenti. 53-članski kolektiv je v letu 2022 ustvaril zavidljivih 77.045 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. To je skoraj 50 odstotkov nad povprečjem dejavnosti, v kateri posluje Riko Ekos. Nadpovprečne glede na dejavnost in Slovenijo so tudi njihove plače.

Dolgoročen, pristen partnerski odnos s kupci je temelj sodelovanja pri oblikovanju tehnoloških zahtev in razvoju na osnovi uporabniških izkušenj. Kot partnerske odnose razumejo tudi odnose na strani dobaviteljskih verig in podizvajalcev. Konkurenčnost azijskih tekmecev obvladujejo z investiranjem v visoko tehnološko opremljenost in z nenehnim spremljanjem potreb kupcev, za katere razvijajo celovite rešitve na ključ. Vse produkte podjetja je mogoče nadgraditi in prilagoditi, kar je njihova velika konkurenčna prednost.

Bronasta gazela je postalo podjetje Metalia. 

Lani je priznanje zlata gazela 2022 prejelo podjetje Pišek – Vitli Krpan, prav tako član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano