Veščine za učinkovito nasledstvo v podjetju

Dogodki

20. September 2023

Veščine za učinkovito nasledstvo v podjetju

V SBC Lounge se je odvijal klubski dogodek »Veščine za učinkovito nasledstvo v podjetju«, ki ga je odprla Maja Cestnik s predavanjem, potem pa se je dogodek nadaljeval z okroglo mizo, na kateri so sodelovali člani kluba.
- Peter Cesar, FINANCE CONSULTING 
- Damjan Kočevar, KAMINI KOČEVAR 
- Marko Žiher, ŽIHER 
photo_2023-09-22_09-06-12.jpg

Pride namreč čas, ko mora vsak, še tako uspešen in ugleden podjetnik, posle prenesti na mlajšo generacijo.

Pogosto je proces prenosa podjetij na naslednjo generacijo za podjetnika, ki je podjetje ustanovil in zgradil, zelo stresno. Nič drugače ni nasledniku. Ta mora sprejeti ravno tako velik ali še večji izziv. Na eni strani se bori s svojimi ambicijami, idejami in na drugi strani s pričakovanji prenosnika. 
Praksa je pokazala, raziskave s tega področja pa dokazale, da stresno obdobje, ki spremlja proces prenosa podjetja, lahko traja zgolj nekaj mesecev, pogosto pa veliko več časa. Vprašanje je, kako stres obvladovati, ne da bi bilo pri tem ogroženo poslovanje in dobri rezultati podjetja. 

photo_2023-09-22_09-06-12 (4).jpg

Iz prakse je razvidno tudi, da sta za uspešen, učinkovit in tekoč prenos ključnega pomena dva medosebna vidika med obema generacijama: spoštovanje in zaupanje. Vzajemno spoštovanje in medsebojno zaupanje lahko namreč v napornem obdobju tranzicije uspešno gladita pogosto napeto dinamiko, ki se pojavlja med staršem in otrokom oz. med mojstrom in vajencem oz. med »šefom« in njegovim naslednikom.

Zaradi vseh specifičnih dinamik je najpomembnejši izziv »prenosa vodenja« učinkovit prenos znanja in izkušenj s starejših na mlajše, pri čemer je nujno, da naslednja generacija te izkušnje integrira z lastnimi potenciali, ter pravočasno doseganje avtonomije.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano