SBC pozval poslance: Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Izbrani nasveti

01. September 2023

SBC pozval poslance: Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Državni zbor je na seji 31. 8. 2023 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). 
Pred glasovanjem o zakonu in amandmajih smo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov poudarili, da vlada oziroma koalicija v novo sprejetih predpisih stopnjuje obremenitve, ne samo delodajalcev, temveč tudi delavcev. Sprašujemo se: so v tem trenutku, ko je gospodarstvo zaradi različnih dejavnikov, med drugim ohlajanja na tujih trgih, s katerimi poslujejo slovenski izvozniki, naraščajočih obrestnih mer in geopolitičnih negotovosti, dodatne obremenitve gospodarstva res potrebne?

Nove obremenitve niso pravične niti do delavcev, ki bodo zaradi ukrepov vlade oziroma koalicije še dodatno obremenjeni, tudi tisti, ki so bili v nedavnih ujmah prizadeti. 
V SBC smo predlagali, naj se najprej celovito oceni škoda, ki je nastala v nedavnih ujmah, nato pa naj vlada poišče razpoložljive domače in tuje vire financiranja, ki so na voljo, a doslej niso bili izkoriščeni.

SBC poziv poslancem Državnega zbora

Neprimerno se nam zdi, da se v že tako težkih okoliščinah še dodatno obremenjuje delavce in podjetja. V tem trenutku res ni potrebno hitenje, saj bo zakon verjetno potrebno naknadno dopolnjevati ali celo sprejeti dodatne predpise. Če se bo po celoviti oceni škode izkazalo, da so potrebe po dodatnih obremenitvah, to lahko vlada in koalicija storita tudi naknadno. 
Zato smo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov poslance Državnega zbora RS – poslance Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov, Levice, Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije ter poslanca manjšin – pozivali, naj razmislijo ali so dodatno sprejete obremenitev, v amandmajski obliki, v tem trenutku nujno potrebne ali se lahko denarna sredstva poiščejo na drug, primernejši način.

Zakon bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.
 

Foto: policija.si

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano