Ujma 2023: Od četrtka bo možno oddati vlogo za čakanje na delo in za višjo silo

Izbrani nasveti

16. Avgust 2023

Ujma 2023: Od četrtka bo možno oddati vlogo za čakanje na delo in za višjo silo

Predvidoma od četrtka, 17. avgusta boste lahko delodajalci oddajali vloge za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile ali čakanja na delo po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki določa prve interventne ukrepe po katastrofalnih poplavah.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je pričela veljati 11. avgusta, ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav iz avgusta 2023 ter pri zavodu za zaposlovanje omogoča uveljavljanje:

-    povračila nadomestila plače v primeru višje sile zaradi posledic naravne nesreče in 
-    povračila nadomestila plače na začasnem čakanju na delo. 

Obe povračili bodo delodajalci lahko uveljavljali z elektronsko vlogo na Zavodu RS za zaposlovanje, portalu za delodajalce, ki bo predvidoma na voljo 17. avgusta.

»Elektronsko vlogo je mogoče oddati na portalu za delodajalce.«Tisti delodajalci, ki boste imeli težavo z dostopom do računalnika, boste lahko obiskali katero izmed njihovih lokacij, kjer imajo v kariernih središčih in kotičkih na voljo računalnik za izpolnitev vloge.  

Pri tem je še pomembno opozoriti, da morate delodajalci elektronsko vlogo za uveljavitev povračila nadomestila vložiti v 15 dneh od uveljavitve tega zakona oz. v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali zaradi napotitve delavca na začasno čakanje na delo.

Več si lahko preberete na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje oziroma na TEJ POVEZAVI.

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano