Javni poziv k razglasitvi naravne nesreče 

Dogodki

05. Avgust 2023

Javni poziv k razglasitvi naravne nesreče 

Razsežnost poplav, s katerimi se sooča Slovenija, kaže, da gre za največjo naravno ujmo v novejši zgodovini države. Za kako velik obseg nesreče gre, potrjuje tudi ocena škode, ki po navedbah predsednika vlade presega 500 milijonov evrov. Zato v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov politiko pozivamo, naj na območju Republike Slovenije razglasi stanje naravne nesreče. Obenem naj politika stori vse za najhitrejšo pomoč in zavarovanje življenja ljudi in premoženja ter preprečitev nadaljnje škode. 

Vlada naj aktivira vse razpoložljive finančne in druge podporne mehanizme, tako domače kot tuje, ki so na voljo za hitro pridobitev pomoči. Vključno z evropskim solidarnostnim skladom za države, ki jih prizadenejo naravne nesreče, s kohezijskimi sredstvi iz evropskega proračuna in s sredstvi za regionalni razvoj ter z evropskimi kriznimi sredstvi za kmetijstvo, saj je že zdaj jasno, da gre za obsežno škodo na kmetijskih površinah. 

Ukrepati je treba takoj in čimprej pridobiti vso razpoložljivo pomoč, ne samo finančno, ampak tudi pomoč v drugi obliki, ki so jo Sloveniji že ponudile sosednje države: Avstrija, Hrvaška in Madžarska! 

Preberite tudi: Podpora in pomoč prizadetim v eni od največjih naravnih katastrof doslej

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano