SBC know-how: Vse, kar morate vedeti o izdaji delnic

Izbrani nasveti

04. Julij 2023

SBC know-how: Vse, kar morate vedeti o izdaji delnic

Tokrat pišemo o delnicah, ki predstavljajo lastniški delež v podjetju in lahko predstavlja učinkovito sredstvo finančne injekcije, ki podjetjem omogoča pridobivanje potrebnega kapitala za poslovno rast, širitev in inovacije. Postopek je izdaje delnic je zahteven. Obstajajo različni scenariji, v katerih je lahko izdaja delnic učinkovita strategija.  

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC Mladih

Vsaka izdana delnica predstavlja frakcijo lastništva, ki je praviloma prenosljiva. Izdaja delnic je v svetu (ne pa tudi v Sloveniji) pogost pristop pri financiranju, saj omogoča pridobitev kapitala brez nujnosti vračanja sredstev ali plačevanja obresti, kot je to značilno za dolžniško financiranje. Izdaja delnic prinaša tudi določene obveznosti, kot je delitev dobička z delničarji v obliki dividend, pa tudi zakonske in regulativne obveznosti.

Kaj so delnice

Delnice so vrednostni papir, ki predstavlja lastniški delež v podjetju. Ko podjetje izda delnice, se delež podjetja razdeli na številne manjše enote - delnice, ki jih je mogoče prodati investitorjem. Vsaka delnica pomeni del lastniškega deleža v podjetju in pravico do deleža v dobičku, ki se običajno izplačuje v obliki dividend. Lastniki delnic so tehnično gledano solastniki podjetja in imajo pravico do vpogleda v njegovo poslovanje.

Delnice so pomemben element gospodarskega sistema, saj omogočajo podjetjem, da zbirajo kapital za rast in razvoj, ter hkrati investitorjem ponujajo možnost za naložbo v uspeh podjetja. Na trgu delnic, znanem kot borza, se delnice kupujejo in prodajajo, njihova vrednost pa nenehno niha glede na povpraševanje in ponudbo, poslovne rezultate podjetja, gospodarske kazalnike in druge dejavnike. Delničarji lahko s prodajo delnic pridobijo potencialne kapitalske dobičke, če se vrednost delnice poveča.

Kdaj izdati delnice

Obstajajo različni scenariji, v katerih je lahko izdaja delnic učinkovita strategija. Poglejmo si hipotetičen primer tehnološkega start-up podjetja, ki je razvilo inovativno rešitev in se želi hitro razširiti na tuje trge. Za doseganje te ambiciozne rasti podjetje potrebuje pomembna finančna sredstva, saj mora vlagati v raziskave in razvoj, trženje, zaposlovanje novega osebja itd. Kljub temu podjetje nima dovolj prihodkov, da bi lahko pokrilo te stroške, in ne želi ogroziti finančne stabilnosti podjetja s prevzemanjem prevelikega dolga.

V tem primeru bi izdaja delnic lahko predstavljala idealno rešitev. Z izdajo delnic bi podjetje lahko pridobilo potrebna sredstva za financiranje rasti, pri tem pa bi delilo potencialno visoko donosnost svoje poslovne ideje z novimi delničarji. Hkrati bi se izognilo povečanju dolžniškega bremena, kar bi lahko ogrozilo finančno stabilnost podjetja.

Takšna strategija bi lahko pripomogla k hitri rasti podjetja, hkrati pa bi omogočila vstop novih investitorjev, ki bi lahko s svojimi sredstvi, znanjem in mrežami dodatno podprli razvoj podjetja. To je značilna pot mnogih tehnoloških start-upov, ki se uspešno uveljavijo na globalnem trgu.

Postopek izdaje delnic

Proces izdaje delnic je zapleten in zahteva skladnost z različnimi zakonodajnimi in regulatornimi zahtevami. Postopek se običajno začne s pripravo podrobnega poslovnega načrta, ki vključuje informacije o finančnem stanju podjetja, strategiji rasti in načrtovani uporabi pridobljenih sredstev. Nato sledi izdelava prospekta, ki vključuje vse podrobne informacije o izdaji delnic, ki jih potencialni investitorji potrebujejo za odločitev o investiranju.

Sledi še pridobitev potrebnih dovoljenj od regulatornih organov, v Sloveniji to nalogo opravlja Agencija za trg vrednostnih papirjev. Po pridobitvi vseh dovoljenj se delnice ponudijo na trg. To lahko poteka preko borze ali izven nje v zasebni ponudbi, odvisno od želja podjetja.

Zaključna misel

Izdaja delnic predstavlja učinkovito sredstvo zunanje finančne injekcije, ki podjetjem omogoča pridobivanje potrebnega kapitala za poslovno rast, širitev in inovacije. Ta mehanizem ne le dopolnjuje interna sredstva, temveč lahko podjetje ohranja finančno zdravo in stabilno, saj ne povečuje dolžniške obremenitve. Vendar pa je treba upoštevati, da proces izdaje delnic ni enostaven. Zahteva skrbno strategijo ter strukturiranje, ki upošteva korporacijsko in finančno strukturo podjetja, ter regulatorne zahteve, ki jih postavlja finančni regulator.

Geografsko in tržno okolje igrajo pomembno vlogo pri uspehu izdaje delnic. To je še posebej izrazito v razvitih državah, kjer so kapitalski trgi dobro razviti in imajo visoko stopnjo likvidnosti. V nasprotju s tem pa v državah, kot je Slovenija, likvidnost na lokalni borzi (kot je Ljubljanska borza) pogosto ni zadostna, da bi podprla uspešno izdajo delnic. To pomeni, da podjetja, ki želijo izdati delnice, pogosto potrebujejo pomoč strokovnjakov, da bi izboljšala svoje možnosti za uspeh.

Izdaja delnic običajno poteka preko postopka, znanega kot prvotna javna ponudba ali IPO (Initial Public Offering). Ta postopek vključuje izdajo novih delnic na borzi, ki je lahko časovno zahtevna in stroškovno draga. Pri tem se podjetja soočajo z različnimi izzivi, vključno z obsežnim skladnostnim poročanjem, potrebo po večji preglednosti in večjo javno odgovornostjo.

Zaradi zapletenosti postopka IPO in specifičnosti trga, kjer želijo podjetja izdati delnice, je izredno pomembno, da se podjetja vnaprej obrnejo na strokovnjake, kot so finančni svetovalci, pravni strokovnjaki, revizorji in strokovnjaki za kapitalske trge. Ti profesionalci lahko zagotovijo potrebno podporo in vodstvo skozi celoten postopek, od priprave in načrtovanja do implementacije in skladnosti z zakonodajo. Njihova pomoč je ključna za uspešno izvedbo postopka, saj lahko pomagajo pri obvladovanju potencialnih izzivov, zagotavljajo skladnost s predpisi in pomagajo pri doseganju optimalnih rezultatov. Pravilno izpeljana izdaja delnic je lahko odskočna deska za prihodnji uspeh podjetja.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri izdaji delnic. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano