SBC know-how: Mezzanine financiranje: ko posojilo postane lastniški delež

Izbrani nasveti

25. Julij 2023

SBC know-how: Mezzanine financiranje: ko posojilo postane lastniški delež

Ali se vaše podjetje nahaja na točki, ko potrebuje finančno injekcijo za nadaljnjo rast, vendar ne želite izgubiti nadzora z večjim deležem zunanje investicije? Potem je lahko tudi mezzanine financiranje prava pot za vas. Vendar, kaj sploh to je?

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC Mladih

Da bi razumeli, kako lahko Mezzanine financiranje pomaga pri financiranju vašega podjetja, se moramo najprej seznaniti s tem, kaj je to in kako deluje.

Kaj je mezzanine financiranje in kako deluje

Mezzanine financiranje je vrsta financiranja, ki združuje elemente dolžniškega in lastniškega financiranja. Prevedeno v jezik vsakdanjih ljudi, gre za posojilo, ki se ga lahko v določenem primeru pretvori v lastniški delež. To pomeni, da če podjetje ni sposobno odplačati posojila, lahko posojilodajalec zahteva delež v podjetju namesto vračila denarja. Ta vrsta financiranja se pogosto uporablja pri ekspanziji podjetij, prevzemih in združitvah.

Začnimo z osnovami. predstavljajte si, da ste lastnik podjetja in želite pridobiti dodatna sredstva za širitev. Po pregledu različnih možnosti se odločite za Mezzanine financiranje.

Začnete s pogovori s potencialnimi posojilodajalci, ki so običajno zasebni vlagatelji ali specializirane investicijske družbe. Po dogovoru o pogojih, kot so višina posojila, obrestna mera in pogoji za pretvorbo v lastniški delež, prejmete posojilo.

Sedaj imate potrebna sredstva za rast. Vse teče kot po maslu, vse do trenutka, ko pride čas za odplačilo posojila. Če je vaše podjetje uspešno in generira dovolj prihodkov, posojilo odplačate skupaj z obrestmi, vse ostane kot je.

Če pa vaše podjetje ni uspelo doseči zastavljenih ciljev in ni sposobno odplačati posojila, posojilodajalec lahko izkoristi svojo pravico do pretvorbe posojila v lastniški delež. S tem pridobi določen odstotek lastništva v podjetju in tako postane delni lastnik.

Prednosti in slabosti mezzanine financiranja

Vrhunec privlačnosti mezzanine financiranja leži v njegovi fleksibilnosti. Zaradi širokega spektra oblik, ki se lahko prilagodijo specifičnim potrebam podjetja, od podrejenih dolgov do lastniških deležev ali hibridnih oblik, kot je konvertibilni dolg, se mezzanine financiranje izkaže za prilagodljivo orodje v rokah podjetij. Ta fleksibilnost omogoča podjetjem dodatno finančno vzdržljivost. Mezzanine financiranje lahko zagotovi podjetjem potrebno likvidnost za podporo rasti ali prestrukturiranja, kar jim pomaga prebroditi tudi težje gospodarske razmere.

Ena izmed ključnih prednosti mezzanine financiranja je, da za razliko od tradicionalnega zasebnega kapitala pogosto ne zahteva delitve lastništva ali nadzora podjetja. To je zelo pomemben faktor za lastnike, ki želijo ohraniti večji delež nadzora nad svojim podjetjem. Poleg tega lahko kljub višjim obrestnim meram, ki so značilne za mezzanine financiranje v primerjavi s tradicionalnimi posojili, potencialno nižji stroški financiranja preko delnic in davčna odštevna vrednost obresti na mezzanine dolg pripomorejo k zmanjšanju skupnih stroškov financiranja.

Čeprav mezzanine financiranje prinaša veliko prednosti, je pomembno, da se podjetja zavedajo tudi povezanih tveganj. Med največje slabosti spada dejstvo, da je mezzanine financiranje praviloma dražje od tradicionalnih oblik dolga, kot so bančna posojila. Posojilodajalci zaradi tveganj, povezanih z mezzanine financiranjem, običajno zahtevajo višje obrestne mere. Poleg tega, čeprav mezzanine financiranje običajno ne vključuje delitve lastništva, lahko v primeru nezmožnosti odplačila dolga vseeno privede do izgube lastništva. Zato je pred vsakim tovrstnim korakom nujno, da se podjetje posvetuje s strokovnjakom in natančno preuči vse možnosti.

Zaključek

Mezzanine financiranje predstavlja zanimivo alternativo tradicionalnim oblikam financiranja, ki lahko omogoči podjetjem potrebna sredstva za rast in razvoj brez občutnega odstopanja lastniškega nadzora. Vendar, kot vsaka oblika financiranja, tudi mezzanine financiranje ni brez tveganj. Posojilodajalci, ki so pripravljeni prevzeti višjo stopnjo tveganja, običajno pričakujejo višje povračilo, kar se odraža v višjih obrestnih merah. Poleg tega, če podjetje ni sposobno odplačati posojila, lahko posojilodajalec izkoristi svojo pravico do pretvorbe posojila v lastniški delež, kar lahko privede do izgube nadzora nad podjetjem.

Natančno preučevanje vseh možnosti in potencialnih tveganj je ključnega pomena pred sprejetjem odločitve o vrsti financiranja. Vsaka oblika financiranja ima svoje značilnosti, ki se lahko bolje ali slabše ujemajo z specifičnimi potrebami in cilji podjetja. V tem kontekstu lahko pomoč strokovnjakov za financiranje, ki razumejo dinamiko mezzanine financiranja in so sposobni objektivno oceniti potencialne koristi in tveganja, pomaga pri sprejemanju informiranih odločitev.

Na koncu je pomembno razumeti, da ni univerzalne rešitve za financiranje podjetja. Vsako podjetje je unikatno, prav tako njegove potrebe in cilji. Iz tega razloga je ključno, da se podjetje pred izbiro načina financiranja posvetuje s strokovnjaki, ki bodo pomagali ugotoviti, katera oblika financiranja je najbolj primerna za podjetje. Mezzanine financiranje lahko predstavlja odlično možnost za nekatera podjetja, vendar je ključno, da se vsaka odločitev o financiranju sprejme na podlagi temeljite analize in z jasnim razumevanjem vseh povezanih prednosti in tveganj.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri pridobivanju financiranja. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano