SBC know-how: Financiranje podjetij preko poslovnih angelov

Izbrani nasveti

18. Julij 2023

SBC know-how: Financiranje podjetij preko poslovnih angelov

Poslovni angeli, znan tudi kot angel investitorji, so posamezniki, ki zasebno vlagajo svoja sredstva v podjetja v zgodnji fazi, pogosto zagonska podjetja. Ti investitorji so običajno uspešni podjetniki ali izvršni direktorji, ki so svoje bogastvo pridobili skozi lastno podjetniško pot.

Poleg finančnih sredstev prav tako zagotavljajo svoje znanje, izkušnje in omrežje stikov, kar lahko bistveno pripomore k uspehu mladega podjetja.

Poslovni angeli, znan tudi kot angel investitorji, so posamezniki, ki zasebno vlagajo svoja sredstva v podjetja v zgodnji fazi, pogosto zagonska podjetja. Ti investitorji so običajno uspešni podjetniki ali izvršni direktorji, ki so svoje bogastvo pridobili skozi lastno podjetniško pot. Poleg finančnih sredstev prav tako zagotavljajo svoje znanje, izkušnje in omrežje stikov, kar lahko bistveno pripomore k uspehu mladega podjetja.

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC MladihAvtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC Mladih


Financiranje preko poslovnih angelov lahko prinese številne koristi, vključno s finančnimi sredstvi, strokovnim svetovanjem in dostopom do mreže stikov investitorja. Vendar pa lahko ta oblika financiranja prinese tudi nekatere nevarnosti in izzive.

1. Izguba lastništva in nadzora: Ko poslovni angel investira v podjetje, običajno prejme delež lastništva. To pomeni, da lahko podjetje izgubi del nadzora nad svojim poslovanjem. Poleg tega imajo poslovni angeli običajno pravico do sodelovanja pri odločanju o pomembnih vprašanjih, kar pomeni, da lastniki podjetja morda ne bodo mogli sprejemati vseh odločitev samostojno.

2. Neusklajenost ciljev: Cilji in vizija poslovnega angela se morda ne bodo vedno usklajeni s cilji in vizijo podjetja. To lahko privede do konfliktov in težav pri upravljanju podjetja.

3. Tveganje neuspeha: Poslovni angeli so običajno pripravljeni tvegati in investirati v podjetja v zgodnji fazi, kar pomeni, da so pogosto izpostavljeni visokemu tveganju neuspeha. Če podjetje ne uspe, lahko to pomeni izgubo celotne investicije.

4. Pravne in regulatorne obveznosti: Financiranje preko poslovnih angelov lahko privede do dodatnih pravnih in regulatornih obveznosti. Na primer, podjetje bo morda moralo izpolnjevati določene zahteve glede poročanja in transparentnosti.

5. Izguba zasebnosti: Ko se podjetje odloči za financiranje preko poslovnih angelov, lahko to pomeni tudi izgubo nekaj zasebnosti. Investitorji bodo želeli vedeti več o poslovanju podjetja, kar pomeni, da bo podjetje moralo biti pripravljeno deliti več informacij o svojem poslovanju.

Iz teh razlogov je pomembno, da podjetja pred izbiro financiranja preko poslovnih angelov temeljito preučijo vse možnosti in se posvetujejo s strokovnjaki.

En izmed najbolj znanih primerov financiranja preko poslovnih angelov je zgodba o podjetju Google. Ko sta Larry Page in Sergey Brin leta 1998 ustanovila Google, je bil eden prvih investitorjev podjetnik in poslovni angel Andy Bechtolsheim, ki je v podjetje vložil 100.000 dolarjev. Ta zgodnja investicija je podjetju omogočila hitro rast in razvoj, danes pa je Google eno najvrednejših podjetij na svetu.

Kaj morate vedeti?
Financiranje preko poslovnih angelov je lahko primerno v različnih fazah razvoja podjetja, vendar je še posebej koristno za podjetja v zgodnji fazi ali zagonska podjetja, ki potrebujejo kapital za začetek poslovanja ali za širitev. Angel investitorji so pogosto bolj naklonjeni tveganju kot tradicionalni investitorji ali banke in so pripravljeni vložiti sredstva v podjetja z visokim potencialom rasti, kljub visokemu tveganju neuspeha.

Preden se podjetje odloči za pridobivanje sredstev preko poslovnih angelov, je ključno razumeti, da ta oblika financiranja zahteva skrbno pripravo in strategijo. V prvi vrsti je pomembno pripraviti prepričljiv poslovni načrt, ki bo pritegnil potencialne investitorje. Podjetje se mora jasno predstaviti, opisati svojo vizijo in pokazati, kako namerava doseči svoje cilje.

Poleg tega je pomembno, da podjetje najde pravega poslovnega angela - nekoga, ki ne le verjame v njegovo vizijo, ampak ima tudi relevantno znanje, izkušnje in omrežje, ki bi podjetju lahko pomagalo rasti.

Zaključne misli
Financiranje preko poslovnih angelov je lahko izjemno koristno za podjetja v zgodnji fazi, ki iščejo finančna sredstva in mentorstvo.

Vendar pa je ta pristop pogosto povezan z visoko stopnjo tveganja in zapletenostjo. Zato je priporočljivo, da se podjetja, ki razmišljajo o tej možnosti, posvetujejo z finančnimi svetovalci ali drugimi strokovnjaki, ki jim lahko pomagajo razumeti vse možnosti, prednosti in slabosti financiranja preko poslovnih angelov.
Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri financiranju preko skladov zasebnega kapitala. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano