Član SBC sprašuje vlado: Kako nameravate pomagati v naslednjih mesecih?

Stališča

05. Julij 2023

Član SBC sprašuje vlado: Kako nameravate pomagati v naslednjih mesecih?

Podjetniki želimo vedeti, kaj bo vlada naredila v prihodnjih treh do šestih mesecih, da bo naslovila trenutne izzive gospodarstva. To vprašanje je v državnem zboru koaliciji v imenu SBC – Kluba slovenskih podjetnikov zastavil član kluba Mirko Požar.

Odbor za gospodarstvo sicer ni podprl ugotovitve, da je stanje slovenskega gospodarstva alarmantno slabše in da so potrebni ukrepi (predlog poslanske skupine NSi). 

V torek, 4. julija, je v državnem zboru potekala skupna seja odborov za gospodarstvo in za delo, ki se jo je kot vabljen udeležil tudi SBC – Klub slovenskih podjetnikov. Sejo so sklicali na pobudo poslanske skupine Nove Slovenije (NSi), v središču je bila razprava o alarmantnem poslabšanju slovenskega gospodarskega okolja in razmer na trgu dela.

Vlada bi morala po besedah poslanca NSi Jožefa Horvata sprejeti akcijski načrt z ukrepi: zlasti ukrep kapice na ceno energentov za podjetja in dolgoročne ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja.

Koalicija: stanje ni alarmantno

Matevž Frangež (stranka SD), državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je dejal, da se s padci na lestvici svetovne konkurenčnosti švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta IMD poleg Slovenije soočajo tudi številne druge države, zato Slovenija v tem pogledu ne izstopa. Na težave drugih držav je na seji opozoril tudi gospodarski minister Matjaž Han (SD).

Do poročila inštituta IMD lahko dostopate na tej povezavi. 

Tudi po navedbah Igorja Feketije (stranka Levica), državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (stranka Levica), podatki ne kažejo neke alarmantne slike. Poslanec Gibanja Svoboda Darko Krajnc pravi, da se z vzbujanjem negativnosti »tlači ljudi in potencial«. Miha Kordiš iz Levice je ocenil, da dejanska slika ne potrjuje opozoril o alarmantnem stanju v gospodarstvu.

Opozorila SBC – Kluba slovenskih podjetnikov

SBC – Klub slovenskih podjetnikov je na seji zastopal član Mirko Požar (podjetje Soltec), ki je opozoril na naslednje:
1. Zdaj bi se morali pogovarjati o problemih kratkoročne narave.
2. Mirko Požar je v imenu kluba zastavil vprašanje, kaj bo vlada naredila v naslednjih treh do šestih mesecih, da bo naslovila trenutne izzive gospodarstva.

*Komentar Mirka Požarja na navedbe poslanca Mihe Kordiša, da se v Sloveniji ne pogovarjamo o delavcu, ampak le "o milijonarjih in interesu kapitala" ter da je trenutno "vrh cikla z rekordno zaposlenostjo, dobički in rastjo": poslanec razume gospodarstvo po zastarelem vzorcu, kjer podjetja odgovarjajo le delničarjem/lastnikom, ne pa vsem deležnikom, kot je dejansko res. Iz razumevanja, da je odgovornost podjetnikov širša, izhaja odgovorno in vključujoče podjetništvo, ki ob interesih lastnikov upošteva tudi interese zaposlenih, okolja, širše družbe, je poudaril Požar.

SEJO ODBORA SI LAHKO OGLEDATE S KLIKOM NA SPODNJO FOTOGRAFIJO
Nastop Mirka Požarja:
- 1:07:10-1:10:55
- 2:06:29-2:08:46
mirko požar ---.jpg
Vse izjave predstavnikov vlade so bile, da ni tako slabo, kot je predstavljeno, nekateri kazalniki pa so dobri, češ, da imajo tudi sosednje države slabe rezultate. Žal nismo slišali nobenega konkretnega odgovora.«
Mirko Požar, član SBC in lastnik podjetja Soltec

Na zaskrbljujoče razmere v gospodarstvu je opozoril tudi Marko Lotrič, solastnik podjetja Lotrič Meroslovje (podjetje je prav tako član SBC): gospodarstvenike najbolj skrbijo številne predlagane spremembe zakonov, ki bi prinesle dodatne administrativne in finančne obremenitve za podjetja.

Težave gospodarstva so prav tako predstavila druga gospodarska združenja, ki so opozorila na naslednje:
- Statistika, na katero se sklicuje vlada, ne pokaže vedno aktualnega stanja.
- Naklonjenost zaposlovanju v industriji se je v zadnjem času precej zmanjšala.
- Potrebna je previdnost pri dodatnih obremenitvah plač.

Odbor predloga sklepa ni podprl

Člani odbora so na glasovanju zavrnili predlagane sklepe NSi. Podprli pa so predlagana sklepa koalicijskih poslanskih skupin, na podlagi katerih sta se odbora seznanila z izvedbenimi aktivnostmi gospodarskega ministrstva za nadaljnjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter predlagala ministrstvu, da v treh mesecih pripravi analizo stanja slovenskega gospodarstva in akcijski načrt za izboljšanje njegovih primerjalnih prednosti.

»Nihče od prisotnih iz vlade ni resno jemal naših težav, prav tako ne poročila švicarskega inštituta. Očitno je Slovenija brez problemov ni, vlada pa nezmotljiva,« pravi Mirko Požar. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano