Vstop v družinsko podjetniško zgodbo - da ali ne? 

Dogodki

16. Junij 2023

Vstop v družinsko podjetniško zgodbo - da ali ne? 

Na gornje vprašanje so odgovarjali udeleženci dogodka v SBC Loungeu. Ustanovitelj podjetja, družinska naslednika in strokovnjak za družinsko podjetništvo. 

Veliko slovenskih podjetij, ustanovljenih v začetku 90. let, deli podobno usodo. Soočajo se s staranjem njihovih ustanoviteljev in razmišljanjem o pravočasnem in premišljenem prenosom lastništva. Podobno je tudi drugje v Evropi, le da je tradicija podjetništva v evropsko najbolj razvitih državah precej bolj bogata kot v Sloveniji.

nasledniki - 22 ---.jpg

Veliko je pomislekov na strani naravnih naslednikov: biti ali ne biti naslednik? nasledniki - lounge junij 2023 (2).jpg

nasledniki - lounge junij 2023 (8).jpg

Nezainteresiranost naslednje generacije za prevzem podjetja pogosto izvira tudi iz zavedanja, da bo morda za nadaljnjo uspešno rast podjetja potrebno iti korak dlje, z dodatnimi finančnimi sredstvi, s katerimi se bo financiral razvoj. Pri tem mislimo na kreditiranje ali vstop investitorjev z namenom dokapitalizacije. Svojo vlogo lahko preko sistema državnih pomoči odigra tudi država.

O tem so na srečanju v SBC Loungeu razpravljali ustanovitelj podjetja, družinska naslednika in strokovnjak za družinsko podjetništvo. Predstavili so argumente, ki vplivajo na zainteresiranost naslednikov za nasledstvo v podjetjih, in tiste, ki potencialne naslednike od prevzemanja odgovornosti odvračajo. S Katarino Ložar (Vizija Računovodstvo), Petrom Grilcem (Hypex) in Petrom Tomšičem (TRM filter) se je pogovarjal dr. Mitja Jeraj, docent in raziskovalec na GEA College, Fakulteti za podjetništvo, ki je bila soorganizator dogodka. nasledniki - 11 --.jpg
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano