SBC know-how: Zasebno financiranje kot alternativa za podjetja

Izbrani nasveti

19. Junij 2023

SBC know-how: Zasebno financiranje kot alternativa za podjetja

V današnji dobi poslovnih sprememb se podjetja pogosto soočajo s potrebo po raznolikih možnostih financiranja. Eden od teh možnih virov je zasebno financiranje, znano tudi kot "shadow banking".

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC Mladih

V nadaljevanju bom razložil koncept shadow banking, njegovega delovanja in kako lahko podjetja izkoristijo ta alternativni vir financiranja.

Razumevanje shadow bankinga

Shadow banking se nanaša na neformalni finančni sistem, ki deluje vzporedno s tradicionalnim bančnim sistemom in ki je po nekaterih poročilih že presegel velikost tradicionalnega bančnega sistema. Omogoča podjetjem, da pridobijo finančna sredstva zunaj običajnih bančnih poti in nudi večjo prožnost pri dogovarjanju pogojev financiranja.

Podatki ameriškega odbora za finančno stabilnost (FSB) iz leta 2021 kažejo, da je shadow banking v globalnem finančnem sistemu predstavljal približno 49,2-odstotni delež, s skupnim obsegom sredstev skoraj 300 tisoč milijard ameriških dolarjev.

S povprečno letno rastjo med 6 - 9 odstotki se lahko domneva, da je shadow banking danes večji od celotnega globalnega bančnega sistema. Za primerjavo, pričakuje se, da bo globalni BDP v letu 2023 znašal približno 106 tisoč milijard ameriških dolarjev.

Shadow banking sistem sestavljajo različni posamezniki in finančne institucije, ki delujejo izven običajnega bančnega sistema. Te institucije se ukvarjajo z različnimi oblikami posojanja in naložb, ki niso neposredno pod nadzorom centralnih bank ali drugih regulatornih organov. Čeprav lahko ta sistem podjetjem nudi priložnosti pri iskanju alternativnih virov financiranja, je treba biti previden pri povečanem tveganju, ki lahko nastane zaradi teh transakcij.

Prednosti in omejitve shadow bankinga za podjetja

Agilnost: V primerjavi s tradicionalnimi bančnimi posojili, ki so pogosto obremenjeni s časovno potratnimi postopki in birokracijo, shadow banking omogoča bolj hiter dostop do financiranja. To je še posebej koristno za podjetja, ki potrebujejo sredstva za pokrivanje nujnih stroškov ali za izkoriščanje tržnih priložnosti.

Prilagodljivost: Shadow banking ponuja raznolike finančne produkte, ki se lahko prilagajajo specifičnim potrebam podjetja. To omogoča podjetjem večjo prožnost pri oblikovanju pogojev financiranja in zagotavlja, da so pridobljena sredstva skladna z njihovimi poslovnimi cilji.

Diverzifikacija: Z uporabo zasebnih virov financiranja lahko podjetja diverzificirajo svoje finančne vire in zmanjšajo tveganje, povezano z odvisnostjo od enega samega vira financiranja. To lahko izboljša stabilnost poslovanja in omogoča podjetju, da se prilagodi spreminjajočim se tržnim razmeram.

Obrestne mere: Zasebni viri financiranja pogosto zahtevajo višje obrestne mere kot tradicionalne banke, kar lahko poveča stroške financiranja za podjetja.

Razmislite o vseh možnostih in se posvetujte s strokovnjaki

Alternativne oblike financiranja, kot je shadow banking, se lahko izkažejo za možnost za podjetja, ki se soočajo s težavami pri pridobivanju bančnih posojil. Kljub temu je bistvenega pomena, da podjetja natančno raziskujejo vse opcije, tveganja in prednosti, ki jih prinaša zasebno financiranje, preden se odločijo za tak korak. Temeljito načrtovanje, strokovno posvetovanje in previdno ocenjevanje tveganj lahko podjetjem pomagajo izbrati najbolj optimalne rešitve za izpolnitev njihovih potreb in ciljev, pri tem pa zmanjšujejo morebitne negativne učinke.

Shadow banking se bo še naprej uveljavljal kot pomemben del svetovnega finančnega sistema, saj nudi dodatne možnosti financiranja in spodbuja inovacije v finančni industriji. Kljub temu je nujno, da se sprejmejo primerni ukrepi za izboljšanje transparentnosti, stabilnosti in regulacije tega sektorja, da bi se zmanjšalo tveganje sistemskih šokov in negativne vplive na ekonomijo in družbo. Zasebno financiranje je lahko uporabno za podjetja, ki iščejo kratkoročne finančne rešitve, vendar je nujno, da podjetja tudi dolgoročno načrtujejo svojo finančno strategijo in razmislijo o možnosti vračanja k tradicionalnim virom financiranja, ko se njihova finančna situacija stabilizira.

Podjetja morajo prav tako premisliti o morebitnih tveganjih, ki so povezana z zasebnim financiranjem. Neformalna narava shadow bankinga lahko vodi do povečane izpostavljenosti finančnim tveganjem. Zato je ključnega pomena, da podjetja temeljito preučijo svoje možnosti financiranja, upoštevajo svoje dolgoročne finančne cilje in pridobijo strokovno mnenje, da lahko zagotovijo najboljše odločitve za svoje poslovanje.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri izdaji komercialnih zapisov. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.

KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano