SBC know-how: Raznolikost zavarovanj kot ključ do pridobitve sredstev

Izbrani nasveti

13. Junij 2023

SBC know-how: Raznolikost zavarovanj kot ključ do pridobitve sredstev

Pri iskanju sredstev za rast in razvoj podjetja se podjetja pogosto obrnejo na zunanje vire financiranja, kot so posojila. Eden izmed ključnih elementov pridobivanja posojil je zavarovanje, ki služi kot garancija posojilodajalcu za povrnitev izgub, če podjetje ne uspe odplačati posojila. 

Razumeti različne vrste zavarovanj, ki so na voljo, je ključnega pomena za uspešno strategijo financiranja. Poglejmo nekatere od njih.

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster in član SBC Mladih

Nepremičnine kot stabilno zavarovanje: Nepremičnine, kot so zemljišča in zgradbe, so zaradi svoje relativne cenovne stabilnosti in vrednosti pogosto prva izbira za zavarovanje posojil. Predstavljajo oprijemljivo in vredno varnost, ki zagotavlja posojilodajalcu dodatno zaščito.

Finančna moč opreme in inventarja: Podjetja pogosto uporabljajo svojo opremo in inventar, od pisarniške opreme do strojev, kot zavarovanje za posojila. Kljub temu, da se njihova vrednost s časom lahko zmanjšuje, ostajajo učinkovit način zagotavljanja financiranja.

Sredstva v zalogah: Zaloge blaga se lahko uporabijo kot zavarovanje, kar je učinkovito predvsem za podjetja, ki imajo velike zaloge, kot so trgovci na drobno ali proizvodna podjetja.

Pomen finančnih naložb: Delnice, obveznice in druge finančne naložbe se lahko uporabljajo kot zavarovanje, saj imajo lahko visoko tržno vrednost in jih je mogoče enostavno prodati, kar jih naredi privlačne za posojilodajalce.

Terjatve kot zavarovanje: Podjetja lahko kot zavarovanje uporabijo tudi svoje terjatve. Te se v primeru neuspešnega odplačila posojila prenesejo na posojilodajalca, ki ima pravico do izterjave teh terjatev.

Intelektualna lastnina kot potencialno zavarovanje: Intelektualna lastnina, kot so patenti, blagovne znamke in avtorske pravice, lahko služi kot zavarovanje. Njihova vrednost je morda težje določiti, vendar lahko predstavlja veliko vrednost, zlasti za podjetja v tehnološki ali ustvarjalni industriji.

Zavarovanje z lastniškim deležem: Podjetja lahko za zavarovanje posojila uporabijo tudi lastniške deleže. To pomeni, da lahko posojilodajalec prevzame lastništvo nad deležem v podjetju, če podjetje ne more odplačati posojila.

Osebno poroštvo lastnikov: Za mala podjetja je pogosto značilna osebna garancija lastnikov. Ta obvezuje njihovo osebno premoženje, če podjetje ne more odplačati posojila.

Zaključek

Financiranje je ključnega pomena za uspešno delovanje in rast podjetja. Seznanjenost z različnimi vrstami zavarovanj, ki jih je mogoče uporabiti pri pridobivanju posojil, je nujna za oblikovanje učinkovite strategije financiranja. Vendar pa je iskanje pravega financiranja lahko zahteven proces, ki terja obsežno znanje in izkušnje.

Zato je vključevanje strokovnjakov, kot so finančni svetovalci ali odvetniki, ključnega pomena. Ti strokovnjaki lahko pomagajo podjetjem razumeti svoje možnosti, navigirati skozi kompleksne postopke in se izogniti morebitnim pastem. Z njihovo pomočjo lahko podjetja izkoristijo razpoložljiva zavarovanja na najbolj učinkovit način in si tako povečajo možnosti za pridobitev potrebnih posojil.

Na koncu je pomembno razumeti, da se zavarovanje ne uporablja samo za zaščito posojilodajalca, ampak tudi za zaščito podjetja in njegovega kapitala. S pravilno strategijo zavarovanja lahko podjetja povečajo svojo finančno stabilnost in dolgoročno uspešnost. Izberite pametno, raziščite vse možnosti in izkoristite strokovno pomoč, da dosežete svoje cilje financiranja in poganjate rast svojega podjetja.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri pridobivanju financiranja. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.
KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano