SBC know-how: Podjetniške obveznice: Alternativno financiranje za sodobna podjetja

Izbrani nasveti

26. Junij 2023

SBC know-how: Podjetniške obveznice: Alternativno financiranje za sodobna podjetja

Obveznice so dolgoročni dolžniški vrednostni papirji, ki jih izdaja podjetje ali država z namenom pridobitve sredstev za financiranje svojih dejavnosti. Izdajatelj obveznic se zaveže, da bo imetniku obveznice ob določenem datumu izplačal nominalno vrednost obveznice, poleg tega pa tudi redno plačuje obresti, ki se imenujejo kupon.

Avtor: Nejc Apšner, lastnik podjetja Nekster, d. o. o., in član SBC Mladih 

Obveznice so priljubljena oblika zunanjega financiranja, saj omogočajo podjetjem pridobitev večjih obsegov kapitala, kot bi ga sicer podjetja pridobila preko bančnih posojil. Poleg tega obveznice omogočajo podjetjem, da se izognejo razredčitvi lastniških deležev, ki bi nastala s pridobitvijo kapitala preko izdaje delnic.

V Sloveniji je izdaja obveznic kot oblika financiranja razmeroma pogosta, posebej pri večjih podjetjih, ki so sposobna pridobiti potrebno kreditno oceno za izdajo obveznic.

Kako se lotiti izdaje obveznic?

Obveznice so kot način financiranja primerne za podjetja, ki imajo stabilen denarni tok in so sposobna redno servisirati svoje dolgove. To so običajno večja podjetja z dobrimi bonitetnimi ocenami, saj je za manjša in srednje velika podjetja izdaja obveznic lahko težavna zaradi stroškov, povezanih z izdajo, in morebitne potrebe po pridobitvi kreditne ocene. Da bi ta proces bil uspešen in brez nepotrebnih zapletov, je potrebno slediti določenim korakom.

Ocena finančnega položaja podjetja: Preden se podjetje odloči za izdajo obveznic, mora preučiti svoje finančne potrebe, stabilnost in bonitetno oceno. Te podrobnosti so ključne, saj bodo vplivale na ceno obveznic in obrestno mero, ki jo bo podjetje ponudilo vlagateljem.
Izbor finančnih svetovalcev in pravnih strokovnjakov: Izdaja obveznic je zapleten postopek, ki zahteva strokovno znanje iz finančnih in pravnih zadev. Podjetja običajno najamejo finančne svetovalce in pravne strokovnjake, ki jim pomagajo pri načrtovanju in izvajanju postopka.
Priprava prospekta: Prospekt je dokument, ki vsebuje podrobnosti o obveznicah, ki se bodo izdale, in o finančnem položaju podjetja. To vključuje informacije, kot so znesek izdaje, datum izdaje, datum zapadlosti, obrestna mera in druge relevantne informacije.
Pridobitev potrebnih odobritev: Podjetja morajo pridobiti odobritev od relevantnih regulatornih organov, preden lahko izdajo obveznice. Ta postopek lahko vključuje pregled prospekta s strani regulatorjev, da se zagotovi njegova popolnost in natančnost. Ta in prejšnji korak sicer ni potreben pri manjših zasebnih izdajah, vendar ima to tudi svoje omejitve, kot najvišji možni znesek izdaje ter je v tem primeru prepovedano javno trženje obveznic. Zato je to primerno le za tiste, ki omejen krog zasebnih kupcev obveznic vnaprej poznajo.
Trženje in prodaja obveznic: Ko so vsi dokumenti pripravljeni in odobritve pridobljene, podjetje začne s postopkom trženja svojih obveznic potencialnim vlagateljem. To običajno vključuje sodelovanje s finančnimi posredniki, kot so banke ali borznoposredniške hiše.
Izdaja in porazdelitev obveznic: Ko vlagatelji kupijo obveznice, jih podjetje izda in porazdeli. To običajno opravi finančni posrednik ali registrar, ki vodi evidenco o lastnikih obveznic.
Upravljanje obveznosti do obveznic: Po izdaji obveznic je pomembno, da podjetje pravočasno izplačuje obresti vlagateljem in na koncu vrne glavnico.

Vse te korake je treba izvesti previdno in profesionalno, zato je pomembno, da podjetje sodeluje z izkušenimi svetovalci, ki lahko pomagajo zagotoviti, da je postopek izdaje obveznic uspešen.

Pretehtajte vse možnosti, ki so vam na voljo

Obveznice lahko predstavljajo izredno močno orodje financiranja za podjetja vseh velikosti. Ne le, da omogočajo pridobivanje potrebnega kapitala, prav tako se lahko pokažejo kot učinkovit način diverzifikacije vira financiranja. Vendar, kljub številnim prednostim, ki jih ponuja izdaja obveznic, je treba upoštevati, da ta proces ni brez svojih izzivov in potencialnih tveganj. Izzivi se lahko razlikujejo od strogih regulativnih zahtev, visokih stroškov izdaje do tveganj, povezanih z obrestnimi merami in likvidnostjo.

Na tej točki je pomembno poudariti vlogo strokovnjakov za korporativne finance in investicijsko bančništvo. Ti strokovnjaki lahko ponudijo dragocene vpoglede in svetovanje, ki lahko pomagajo podjetjem uspešno navigirati skozi kompleksni proces izdaje obveznic. Odločitev za izdajo obveznic ne sme biti impulzivna ali nepremišljena, temveč mora biti rezultat temeljite analize, strateškega načrtovanja in posvetovanja s strokovnjaki.

Ne glede na to, ali je vaše podjetje majhno ali veliko, novo ali uveljavljeno, je pomembno, da pretehtate vse možnosti financiranja, ki so vam na voljo. Izdaja obveznic lahko predstavlja odlično priložnost za rast in razvoj, vendar je ključno, da razumete vse povezane dejavnike in se ustrezno pripravite. V svetu korporativnih financ je oboroženo znanje resnično moč, zato ne odlašajte s pridobivanjem potrebnih informacij in nasvetov, ki vam bodo pomagali narediti najboljše odločitve za vaše podjetje.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri financiranju preko izdaje obveznic. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.

KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano