Ni mej za Podkrižnika: z električnim plovilom v Benetkah slavil tretjič zapored

Člani

06. Junij 2023

Ni mej za Podkrižnika: z električnim plovilom v Benetkah slavil tretjič zapored

Podkrižnikovo električno plovilo je na zahtevni dvodnevni tekmi v Benetkah tudi letos slavilo zmago. To je tretja zaporedna absolutna zmaga za člana SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, saj je Podkrižnikov 5,2-metrski čoln e'dyn, ki razvije 25 kilovatov nominalne moči, na e-regati slavil tudi lani in predlani. 

Čestitamo! 

Minuli konec tedna se je v Benetkah končal salon plovil Nautico Venezia, eden izmed najodmevnejših dogodkov navtične industrije, na katerem je letos sodelovalo 220 razstavljalcev. Na vodi se je predstavilo več kot 300 plovil, med njimi so bili slovenski Elan, Seaway in Podkrižnik. Podkrižnik se je na salonu predstavil z več plovili in polnilno postajo. 

podkrižnik 3.jpg

»Verjamemo v električno mobilnost«

V podjetju Podkrižnik, kjer razvijajo in proizvajajo pogonske sisteme za različne industrije že več kot 30 let in imajo tovarni v Nazarjih in blizu Frankfurta v Nemčiji, so električni pogon za plovila e'dyn začeli razvijati leta 2016. Tri leta pozneje so ga prvič predstavili na navtičnem sejmu Boot Tulln v Avstriji. Danes za notranje motorje ponujajo sisteme moči do kar 1.500 kilovatov, za zunajkrmne od enega do 25 kilovatov.

»Letno zdaj s pogoni za električna plovila ustvarimo pol milijona evrov prihodkov. Za ta posel smo se odločili, ker verjamemo v električno mobilnost. Tako kot trg avtomobilov se bo spremenil tudi trg navtike. Samo v Benetkah je 55 tisoč plovil in ta bodo morala postati bolj ekološka oziroma električna,« pravi Iztok Podkrižnik, ustanovitelj in direktor podjetja Podkrižnik.

Absolutna zmaga na zahtevni dvodnevni tekmi 

V okviru salona je potekalo tudi dvodnevno tekmovanje plovil, opremljenih z električnim pogonom. Podkrižnikov 5,2-metrski čoln e'dyn, ki razvije 25 kilovatov nominalne moči, je dosegel absolutno zmago. Tekmovalci so se pomerili v slalomu, hitrostni in improvizirani vožnji ob glasbeni spremljavi.

Podkrižniku je v Benetkah doslej prejel več nagrad, na fotografiji spodaj vodja ekipe Igor Pečnik (levo).   

podkrižnik 5.jpg

Podkrižnik je eden izmed redkih proizvajalcev, ki ponuja serijsko izdelane električne pogone za plovila. 

»Taka zmaga je dokaz, da smo na pravi poti, in je najboljši motivator za izboljšave v razvoju in tudi za prihodnost,« pravi sogovornik.
podkrižnik 4.jpg

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano