Izjava predsednika SBC Joca Pečečnika v zvezi z izplačilom dividend krovni družbi SIJ

Stališča

22. Junij 2023

Izjava predsednika SBC Joca Pečečnika v zvezi z izplačilom dividend krovni družbi SIJ

V zadnjih dneh so mediji poročali, da bo družba Slovenska industrija jekla (SIJ) lastnikom izplačala 5,8 milijona evrov dividend za lansko leto. Podjetji SIJ Acroni in SIJ Metal, ki sta del krovne družbe SIJ, sta obenem med največjimi prejemniki državnih pomoči zaradi povišanih cen energentov. Veljavna zakonodaja dopušča primere, da si lahko povezane družbe prejemnikov pomoči izplačujejo dividende, ne da bi jim bilo treba vračati državno pomoč.  

Izjava predsednika SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joca Pečečnika v zvezi z izplačilom dividend družbi Slovenska industrija jekla: »Izplačilo dividend v primeru družbe Slovenska industrija jekla ni v nasprotju z zakonodajo. Osebno pa menim, da si lastniki, ki prejmejo državno pomoč, v istem poslovnem letu ne bi smeli izplačati dividend, posebej pa ne v takšnem znesku. Državna pomoč mora biti namreč namenjena ohranjanju konkurenčnosti in preživetju podjetij, ki zapadejo v krizo, ne pa izplačilu visokih dividend. Pri tem se mi zdi najbolj sporno in neprimerno, da je predlog za izplačilo dividend podprl upravljalec državnega premoženja Slovenski državni holding, ki zastopa Republiko Slovenijo kot lastnika.

»Da bi se takšnim primerom v prihodnje izognili, predlagamo, da vlada spremeni pogoje pomoči in pomoč usmeri in zagotovi tistim, ki jo zares potrebujejo. Vse nadaljnje razlage so brezpredmetne, predvsem zato, ker so podjetja v železarski panogi povečanje proizvodnih stroškov že kompenzirala s povečanimi cenami proizvodov, kar občutijo vsi odjemalci, predvsem v gradbeništvu in kovinarski konstrukciji, saj so cene železa v primerjavi s predkoronskim časom vsaj za 30 % višje. Upam, da se v prihodnje takšni primeri ne bodo ponavljali, saj podjetniki s tem izgubljamo ugled in moč pri pogajanju z vlado.«

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano