Eden od najuspešnejših slovenskih izvoznikov ima ambiciozne načrte

Člani

09. Junij 2023

Eden od najuspešnejših slovenskih izvoznikov ima ambiciozne načrte

Siliko d.o.o., razvojni dobavitelj avtomobilske industrije in eden od najuspešnejših slovenskih izvoznikov, ki sodeluje z največjimi svetovnimi avtomobilskimi znamkami, v letošnjem letu praznuje tri obletnice – trideseto obletnico ustanovitve podjetja, dvajseto obletnico začetka proizvodnje v Sevnici in deseto obletnico razvojnega centra na Vrhniki.

Ustanovitelj in 100 % lastnik družinskega podjetja Siliko, d. o. o., je Janko Koprivec, član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov. Podjetje kot razvojni dobavitelj in proizvajalec tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov posluje z največjimi evropskimi podjetji iz avtomobilske industrije: BMW, Mercedes in skupino VW. Leta 2022 so prihodki Silika znašali 92 milijonov evrov, pri čemer je delež izvoza znašal 87 %.
Siliko se uvršča na 61. mesto med slovenskimi izvozniki (opomba: podatek je za leto 2021). Za leto 2023 načrtuje 105 milijonov evrov prihodkov. V zadnjih desetih letih so imeli povprečno letno rast 12 %.

Smer: rešitve za e-mobilnost

Siliko zaposluje 592 oseb, od tega v Sevnici 336, na Vrhniki pa 256. Na Vrhniki deluje močan razvojni oddelek z laboratorijem, mešalnico in orodjarno. Podjetje povezuje znanje z različnih področij - pri raziskavah, pridobivanju in izobraževanju kadrov sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Inštitutom Jožef Štefan ter Fakulteto za tehnologijo polimerov, med katere ustanovitelji je. Siliko je leta 2017 začel s proizvodnjo v Srbiji, kjer so leta 2022 kupili tudi nove proizvodne prostore. V Somborju je zaposlenih 120 ljudi.

Siliko_30_let-328_foto_Marko_Delbello_Ocepek.jpg

Siliko_30_let-106_foto_Marko_Delbello_Ocepek.jpg

»V tem razvojnem ciklu bo pozornost posvečena razvoju novih in inovativnih izdelkov ter materialov, prvenstveno na področju e-mobilnosti. Vlagamo v digitalizacijo in avtomatizacijo proizvodnih procesov ter v umetno inteligenco in tako optimiziramo procese, izboljšujemo učinkovitost ter kakovost,« pravijo v podjetju. »Naš cilj je postati predrazvojni dobavitelj avtomobilske industrije, kar potrjujejo vlaganja v znanje in razvoj podjetja in zaposlenih. Usmerili se bomo na povečanje števila patentov ter okrepitev sodelovanja na akademskem področju.«

Sončna energija in ogljična nevtralnost

Siliko je družbeno odgovorno podjetje, zavezano zeleni rasti in ohranjanju okolja. Po prihodu na Vrhniko so v celoti ekološko sanirali območje nekdanje Industrije usnja Vrhnika. Vlagajo v zmanjševanje ogljičnega odtisa proizvodnje ter porabe energije na enoto proizvoda. 

K bolj zeleni energiji prispevajo s kar dvema sončnima elektrarnama. »Prvo smo postavili v Sevnici že leta 2012, drugo na Vrhniki leta 2021. Skupaj sta do danes proizvedli preko 3.500 MWh zelene energije, kar pomeni, da smo izpust CO2 zmanjšali za 1.250 ton. Istočasno hodimo po poti k trajnostni in ogljično nevtralni proizvodnji tudi z razvojnimi rešitvami in tehnološkimi procesi proizvodnje izdelkov ter k izdelkom, ki bodo tudi sami bolj varni in okolju prijazni.«

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano